O mini-serie abia lansată pe Netflix, după romanul cu același nume al Elenei Ferrante. Șase episoade care mi-au făcut dor de Napoli.
Am citit „Viața mincinoasă a adulților” (sau „La Vita Bugiarda degli Adulti”, că tare frumos mai sună în italiană) într-o vară, nu mai știu în care, dar îmi amintesc că eram pe plajă și că nu mă puteam dezlipi de atmosfera din carte. Nu știam că urmează o mini-serie după această carte, dar am aflat acum trei zile și mi-am început anul cu Netflix.
Nu dau spoilere, o să vă povestesc mai degrabă despre atmosferă. Care nu e neapărat veselă, e și apăsătoare uneori, dar are puterea să te aducă în viața unei adolescente din Napoli, Giovanna.
Povestea se învârte în jurul Giovannei și vorbește despre problemele unei fete de 15 ani, despre legătura ei cu părinții și căutarea unui alt model. Model pe care-l găsește în mătușa care a rupt legătura cu familia ei.
Și aici, ca și în alte romane scrise de Ferrante, relațiile sunt disfuncționale – dar mie-mi plac cărțile și filmele astea, mi se pare că sunt mai aproape de realitate.
Acțiunea se petrece în Napoli, un oraș pe care-l iubesc (și în care vreau să mă reîntorc cât mai repede).
Giovanna locuiește în Vomero, cartierul aflat sus, pe o colină, de unde se văd panorama orașului și golful Napoli. E o zonă plină de viață și, în general, cu oameni cu venituri bune. Însă cei mai apropiați prieteni de familie au o casă superbă în Posillipo, aproape de mare – cartierul de lux din oraș.
Viața Giovanni se desfășoară între aceste două zone ale orașului. Dar Napoli are și cartierele sărace, cele de jos, în care ea nu ajunsese niciodată. Face primul drum acolo când merge să-și cunoască mătușa. Mi-a plăcut mult cum a descris locul:
Vreți să știți cum e locul ăla sau nu?
Se numește Il Pianto. Dar oamenii de acolo râd.
E aici, în Napolu, dar pare o altă planetă. Pare un loc murdar, dar e doar sărac. Cei de acolo fac curat întruna. Sunt obsedați de curățenie. Dacă s-ar sparge o țeavă de scurgere, ar mirosi tot a rufe splălate.
Trebuie să știți că eu am o relație specială cu Napoli, am scris și despre ultima mea escapadă aici. Îl iubesc așa cum e, cu piețele colorate, cu Vomero și cu zonele sărace și înghesuite, (unde m-am și pierdut într-o seară), cu casele luxoase din Posillipo, cu bucățelele lui de plajă și cu mâncarea de pe străzi. Care e delicioasă.
Vă las cu „Viața mincinoasă a adulților”, merită să-l vedeți chiar dacă nu împărtășiți aceeași dragoste pentru Italia.
E un mini-serial bun – mi-ar plăcea să-mi spuneți cum vi s-a părut. Serialul sau, de ce nu, cartea.
Când ești mic, totul pare important.
Când ești mare, totul pare mărunt.
Fiecare cu ale lui.
Vă las aici și alte două articole care s-ar putea să vă placă.
→ Fiica ascunsă – despre un alt film făcut după un roman de-ale Elenei Ferrante:
→ Napoli prin ochii mei – vă rog să treceți de titlu 🙂
Foto: Eduardo Castaldo/Netflix.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman
M-ai făcut curioasă tare. Am încercat-o pe prietena genială a Elenei Ferrante, dar trebuie să mărturisesc, nu m-a prins. Însă asta pare mai pe filmul meu 😁
Caut cartea și apoi mă uit și la serial.
Revin!
Și îmi zici și mie, da?
Firește 😊
Trebuie sa treci de primele capitole, sa te obisnuiesti cu stilul goarte descriptiv, si o sa descoperi un roman foarte bun!
Am citit recomandarea pt film la Petronela Rotar, abia astept să incep miniseria!
Nu am citit cartea….
Mi-au plăcut ambele, și filmul, și cartea.
Excelent serial! Mulțumesc frumos pentru recomandare 🙂
Plăcerea mea 🤍
🤍. Mi-a plăcut mult și Prietena mea genială, cred că devin fan Elena Ferrante și încep să și citesc. Având în vedere atmosfera creată în seriale (excepțional redată mi se pare), am senzația că în carte e și mai fain.
Eu am început cu cărțile, chiar îmi place cum scrie.