În timp ce zâmbeau cu gura până la urechi că le-am cumpărat bluze cu pisici și dresuri cu glitter și fundițe, fetițele mele m-au întrebat dacă mama îmi cumpăra și mie haine la fel de frumoase.
De aici a pornit încă o discuție despre cum, atunci când eram eu mică, lucrurile stăteau cu totul altfel.
– Dar te lăsa să-ți alegi tu hainele sau ți le cumpăra ea?
– Dar tu te îmbrăcai în roz?
– Dar ție îți plăceau rochițele cu paiete reversibile?
Sigur, numai în paiete reversibile m-am îmbrăcat în copilăria mea din anii 80! Când le povestesc despre perioada aceea, fac amândouă ochii mari și nu înțeleg cum de toate lucrurile astea se întâmplau pe aceeași planetă.
– Și îți cumpăra ciocolată?
Ahahaha, mi-ar fi cumpărat, dar era de negăsit. Dacă viața fără paiete li se pare, totuși, suportabilă, viața fără ciocolată e ceva crunt, de neimaginat.
Le-am povestit fetițelor mele și despre vizitele la Romarta sau la Romarta Copiilor, despre Alimentara unde, uneori, reușeam să găsim napolitane, mentosan sau gumă de mestecat tare ca piatra. Despre vizitele mai rare, la București, la cofetăria Capșa sau la magazinul Victoria, cel mai elegant de pe atunci.
Dar când te-ai născut în anii în care internetul îți răspunde la orice întrebare, toate astea sunt greu de imaginat.
Fotografii din perioada de glorie a Bucureștiului
Însă ieri, când am fost să fac câteva cumpărături punctuale (printre care și bluzele cu pisici despre care am vorbit mai sus), am trecut pe lângă o expoziție foto cu imagini de altădată. O expoziție pe culoarele de la Sun Plaza, unde m-am oprit pentru câteva minute.
Am descoperit acolo nu doar câteva imagini foarte familiare din anii în care eram eu mică, ci și fotografii mai vechi de atât, din perioada de glorie a Bucureștiului. Perioada aceea frumoasă și elegantă, în care orașului i se spunea, pe bună dreptate, Micul Paris. Anii în care aveam Galeriile Lafayette în Capitală (înainte de magazinul Victoria), în care doamnele își cumpărau rochiile elegante la Confecția.
Înainte să-și comande o ținută la croitor, mergeau la magazinul Rodica, pe Ștefan cel Mare, să-și aleagă materialele. Cadouri inspirate găseau la Fondul Plastic. În unele seri, Bucureștiul găzduia chiar și prezentări de modă organizate de Cooperativa Arta Modei. Acum o sută de ani, domnii aveau pălării de la Pălăria Roșie.
Pe lângă doza de nostalgie care m-a surprins plăcut și pe nepregătite, expoziția foto de la Sun Plaza nu mi-a arătat doar cum se făceau cumpărăturile în secolul XX, ci mi-a arătat și oamenii de acum câteva zeci de ani.
Am stat minute bune în fața câtorva imagini și m-am uitat cu drag la femeile îmbrăcate atent și elegant, la hainele călcate și la ținutele rafinate ale domnilor.
Deși unele fotografii surprind perioade dificile (am văzut și cozile din fața magazinelor, și munții de conserve), oamenii aveau grijă să aibă o ținută frumoasă, îngrijită, indiferent că mergeau doar până la magazinul din colț. E unul din cele câteva lucruri pe care cred că ar fi fost frumos să-l fi păstrat cu toții.
Încă două expoziții în acest an
Le-am arătat și fetelor mele câteva fotografii din expoziție, le-am povestit despre România secolului trecut și le-am promis că într-o zi, după școală, mergem împreună să vedem toate imaginile. Avem timp; expoziția Extra apropiere de Muzeul Municipiului București va rămâne în Sun Plaza (la etajul 1) până pe 7 martie și este gratuită. De altfel, nu e nici prima, și nici ultima inițiativă de acest gen demarată de Sun Plaza în cadrul proiectului Pop Up Museums. Centrul comercial a organizat diverse alte expoziții neconvenționale și în 2020, iar în acest an urmează încă două:
Dar cum există atâtea muzee care merită vizitate, oricine prezintă la Info Point-ul Sun Plaza un bilet de la orice muzeu din București (vizitat în perioada în care se desfășoară Pop Up Museums) va participa la o tombolă cu premii. Toate detaliile sunt pe site.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman
Merita o vizita si la Muzeul Jucariilor (la Muzeul National de Istorie), daca nu l-ati vazut deja. Acolo am retrait copilaria 🙂 …
https://fb.watch/3SgTcl8JvT/
Nu am fost, mulțumesc pentru idee.