Un hypermarket a pornit un proiect de aplaudat: vinde și haine purtate, dar în stare perfectă. Și da, se întâmplă în România.
De ce e important? În lume se reciclează doar 1% din textile, deși industria textilă poluează și folosește multe resurse. Și adevărul e că, dacă avem acasă trei pubele (pentru plastic, sticlă și hârtie), nu avem și una pentru textile. Știm deja că unele magazine primesc hainele pe care nu le mai purtăm – și aici vorbesc despre H&M, Zara și Intimissimi, dar poate că mai sunt și altele – , însă e nevoie de mult mai multe locuri în care să putem colecta textile pentru a vedea o diferență semnificativă. Oricum, e un început promițător.
Și așa ajungem la moda circulară: haine pe care noi nu le mai purtăm, dar pe care le iubesc alți oameni. De altfel, dacă mă gândesc bine, trendul ăsta e în viața noastră dintotdeauna, dar la scară mult mai mică. Zilele trecute, prietena mea mi-a trimis o poză cu o rochie pe care i-am dat-o acum 15 ani. Eu n-o mai purtam, dar ei îi plăcea și îi place și astăzi. La fel, și eu luam haine de la ea. M-am plâns la un moment dat că nu am destule pulovere și m-a cadorisit cu unul de-ale ei.
Ce mă amuză puțin e că, acum niște ani, să cumperi lucruri din magazinele second hand era not so cool, iar acum hainele purtate sunt oh so cool, pentru că le punem în contextul sustenabilității și al modei circulare. Însă chiar e o diferență: nu toate, dar majoritatea buticulor SH păreau îmbâcsite, hainele și accesoriile stăteau în grămezi și se cumpărau la kilogram. Dacă cumpărai o bluză de acolo, simțeai nevoia să o speli de cinci ori înainte s-o porți. Nu știu dacă e la fel și astăzi, dar toate astea nu-ți lăsau o senzație plăcută.
Între timp, însă, au apărut buticuri șic cu haine pre-owned, curate și călcate, aranjate pe umerașe, locuri în care poți să găsești adevărate comori. Recunosc că sunt client al Garderobei Infinite de unde tocmai mi-am cumpărat o pereche de pantaloni cu fustă (da, e o singură piesă) absolut superbi.
În contextul poluării din ce în ce mai mari și al interesului crescut pentru sustenabilitate, Auchan a venit cu un proiect care merită aplaudat: pe lângă produsele noi, va vinde și haine purtate, dar în stare perfectă. E un lucru care se întâmplă deja în Vestul Europei, iar în România este un prim proiect, în Auchan Cluj Nord. Auchan a făcut un parteneriat cu magazinele La Majole, cărora le-a oferit un spațiu de 60 mp. Hainele sunt colectate, selectate și igienizate conform standardelor în vigoare de către echipa La Majole.
E prima dată când aud despre o astfel de inițiativă în România și sper ca proiectul de la Cluj să aibă succes și să fie implementat în cât mai multe supermarketuri.
Foto: Cherie Birkner / Unsplash
Pentru mai multă inspirație, urmărește-mă pe Instagram: @maracoman