E pura tradizione, signora!
Bucurie
E pura tradizione, signora!
20 sept. 2021 | 2 comentarii

O întâmplare simpatică din vacanța mea de la Napoli și motivul pentru care mi-am amintit de ea tocmai acum.

Când mă gândesc care a fost cea mai frumoasă vacanță în Italia, îmi vine în minte cea de la Napoli. Mi-e foarte drag Napoli, deși știu că nu-i un oraș iubit chiar de oricine: în unele locuri e sărăcie și mizerie, însă, în altele, e atât de multă frumusețe. Eu am căutat frumusețea în Napoli și-am găsit-o deseori, de la mulțimea de flori din balcoane, la dialectiul napoletan irezistibil, de la mirosurile care umplu orașul la ora cinei până la culorile din piețe.

Am vizitat Napoli la mijlocul lui august, iar asta n-a fost cea mai bună idee: era extrem de cald. Așa că mă plimbam dimineața și după-amiaza, iar la prânz mă retrăgeam în cameră, să mă răcoresc și să mă odihnesc. Cu toate astea, mergeam multe ore prin soare, așa că trebuia să mă opresc din când în când să beau apă și cafea, când simțeam că rămân fără energie.

Într-o zi m-am oprit la o cafenea micuță, destul de aglomerată, unde era o singură masă liberă, la umbră, sub o umbrelă. Abia după ce m-am așezat am constatat că toți cei din jurul meu vorbeau napoletana – nu mai era nici un turist. M-am bucurat, îmi place să merg în cafenelele și în restaurantele unde mănâncă localnicii. N-am găsit nici un meniu pe mese, dar știam ce vreau:

– Acqua fredda e caffe caldo, l-am rugat pe chelner, care a dat din cap în semn că da și a dispărut într-o secundă.

Mă așteptam să avem o discuție despre ce fel de cafea vreau să beau, despre cappuccino sau espresso, dar n-am avut cu cine. Era un chelner old school, într-o cafenea tipic napoletană, doar nu era să-i spun eu ce fel de cafea să-mi facă :). S-a întors în câteva minute cu apa pe care o cerusem și cu o ceșcuță cât un degetar, în care era un strop de cafea. A pus-o pe masă și-a dispărut.

Eu visam la o ceașcă mare de cafea, eventual și cu un pic de spumă de lapte, pe care să o beau încet, în timp ce mă uit la oamenii care trec pe stradă. Dar am decis să gust ce am primit. Am așteptat un minut, să nu fie prea fierbinte, și am sorbit din cafeaua mea, din ceșcuța-degetar: tare, intensă, cu personalitate și niște ușoare arome condimentate pe care mi-a fost greu să le recunosc. L-am întrebat pe chelner ce sortiment beau. Mi-a răspuns din nou pe fugă:

– E pura tradizione, signora!

Între vechi și nou

Am băut cafea bună în multe locuri, nu doar în Italia. Când mi-a plăcut, am cerut mereu detalii. Uneori am aflat ce voiam, alteori, ca în cazul de mai sus, am primit răspunsuri destul de vagi. Sigur că știam că italienii au o tradiție îndelungată legată de cafea, doar eram în locul în care s-a inventat espresso. Și când spun tradiție nu mă refer doar la felul în care prepară cafeaua, ci și la arta prăjirii boabelor, care a evoluat de-a lungul timpului. De altfel, în vacanțele mele italiene am descoperit două tipuri de cafenele: tradiționale, precum cea din întâmplarea de mai sus, și moderne, cu cafea de specialitate. Au farmec și unele, și altele, pentru că spun povești diferite.

Mi-am amintit de întâmplarea cu ceșcuța-degetar și aromele puternice ale cafelei băute în Napoli când am aflat despre noile sortimente în ediție limitată lansate de Nespresso din gama Ispirazione Italiana: Ispirazione Novecento și Ispirazione Millennio. Cele două evidențiază tocmai felul în care au evoluat stilurile de prăjire și de preparare a cafelei, de la cel tradițional (ușor de recunoscut în sortimentul Ispirazione Novecento) la cel modern (care se regăsește în Ispirazione Millennio). O să vă placă amândouă.

Înapoi în timp: Italia anilor 40

Inspirazione Novecento te duce într-o călătorie în secolul trecut, când cafeaua era prăjită lent și intens, iar gustul era pe măsură: puternic și amărui. E o reinterpretare a cafelei îndrăgite în Italia anilor ’40. Eram curioasă, așa că mi-am făcut un espresso scurt și am avut o surpriză plăcută când l-am gustat: am descoperit ceva din gustul întâlnit atunci, la Napoli. Probabil notele condimentate și aroma discretă de nuci coapte.

Nespresso a creat acest sortiment cu boabe de cafea Arabica și Robusta, însă prăjite separat: boabele de cafea Arabica au fost prăjite intens pentru scurt timp, iar boabele de cafea Robusta au fost prăjite mediu, dar pentru o perioadă mai lungă.
E un amestec intens, dens, cu note aspre, care-ți dă chef de viață chiar și în diminețile de luni.

Aici și acum

Ispirazione Millennio te duce cu gândul la Italia zilelor noastre, la țara modei, a inovațiilor, la scena cafenelelor de specialitate care răstoarnă tradițiile consacrate. E creată dintr-un mix de boabe de cafea Arabica din Brazilia şi Colombia care au fost ușor prăjite pentru puţin timp. Alături de ele au fost adăugate boabe de cafea Arabica din India, care dau amestecului note aromatice contemporane. Am încercat și acest sortiment, desigur, și am descoperit un gust echilibrat, cu o intensitate plăcută. E ușor condimentat și parcă se simt chiar și niște note fructate.

O singură rugăminte am: promite-mi că vei încerca să guști sortimentele noi și fără lapte. Și eu obișnuiesc să beau cafea cu lapte, e preferata mea, dar întotdeauna când vreau să încerc o cafea nouă nu-i pun nici lapte, nici zahăr, ca să mă bucur mai mult de arome.

 

Arată că-ți pasă

Noile sortimente de cafea sunt create din 80% aluminiu reciclat și sunt, la rândul lor, reciclabile. Dacă te-am convins să le încerci, mergi în boutique-urile Nespresso sau comandă-le online. Nu amâna prea mult: e o ediție limitată.

Indiferent de modalitatea prin care le cumperi, nu uita să duci la reciclat capsulele folosite. Am mai povestit despre asta: aluminiul din capsulele de cafea Nespresso este reciclat și, din el, iau naștere alte produse.
Mai mult, efortul pe care îl depui este foarte mic: trebuie doar să iei cu tine capsulele folosite dacă mergi în punctele de vânzare Nespresso din București și Cluj sau, dacă comanzi prin curier, să-i predai capsulele folosite.

Eu comand online destul de des și de aceea aleg un curier DPD sau Urgent Cargus, pentru că ei colectează și capsulele folosite și știu că ajung unde trebuie. Mă simt bine când știu că un gest atât de mic înseamnă, de fapt, să arăt că-mi pasă de planetă.

Iar dacă suntem mai mulți, chiar putem face lucrurile să se miște.

Foto: Liviu Bădăliță / Alex Gâlmeanu Studio

 

Am scris acest articol la invitația Nespresso, cafeaua pe care o beau de mulți ani.

 

Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri

Sunt de acord