Acest „căutat” din titlu are și sens propriu. Pentru că am fost la Paris la invitația Google și am aflat noutățile în materie de search.
Pe lângă postările din social media pe care le-am făcut de la fața locului, am promis că revin la voi cu mai multe detalii despre noutățile de la Google care au fost anunțate la Paris – un eveniment la care am participat, din România, doar eu și domnul Vasilescu (pe lângă echipa de la Google, desigur). Fetele mele au și făcut o remarcă amuzantă pe tema asta, dar o las pentru finalul articolului. 🙂
Google folosește din ce în ce mai mult AI-ul pentru search, iar asta va schimba atât modul de căutare, cât și rezultatele.
Vă povestesc mai jos.
Dacă poți vedea, atunci poți căuta
If you can see it, you can search it – cred că acesta e cel mai important mesaj de la evenimentul Google. Și, sincer vă spun, nu-mi imaginam că voi putea căuta într-o fotografie sau în ecranul telefonului meu. La propriu.
Adică: dacă cineva îmi trimite o fotografie din vacanță, pot, cu google lens, să selectez o clădire din acea fotografie și să caut informații despre ea. Sau un parc. Sau un muzeu.
Dacă văd o imagine cu o încăpere în care este o canapea care îmi place, caut cu google lens acel model. Nu mai fac eforturi să o descriu, nu trebuie să întreb pe nimeni de unde e etc.
Însă, pe lângă căutarea inițială, din imagine, poți adăuga detalii folosind cuvinte cheie – forma obiectului pe care îl cauți, culoarea, brandul sau orice alt detaliu care dă informații despre ce îți dorești să găsești.
Mi-a plăcut însă demonstrația la care am avut parte imediat după eveniment: am scanat o agendă cu un imprimeu abstract, greu de descris în cuvinte. Google a găsit acea agendă, dar să zicem că ce te interesează e imprimeul și că ți-ai dori un covor cu acel model. Ei bine, la căutarea inițială, cea cu imaginea, am adăugat „rug” și l-am găsit.
Mai jos e un scurt video făcut de mine la Paris, la demonstrația de la Google, în care e mai ușor de observat cum funcționează multi-search. Sper să vă placă vocea mea 🙂
Noutăți în Google Maps
Nu știu despre voi, dar eu am prins perioada în care mergeam la Paris cu harta în mână. Hartă tipărită, de hârtie. Acum folosesc Google Maps peste tot, chiar și în București, pentru că e la îndemână, aflu exact cât timp fac până la destinație și care e cea mai rapidă rută – chiar și când merg pe jos. Tot pe maps caut bancomate, farmacii, cafenele aproape de zona în care mă aflu.
Doar că, acum, motorul de căutare merge un pic mai departe:
Nu toate aceste noi features de la Google sunt disponibile în toate țările în același timp. Multisearch-ul funcționează și în România, dar trebuie să mai așteptăm puțin pentru a avea ultimele update-uri și în maps.
Partea bună e că le putem testa deja în călătorii – asta am făcut și eu la Paris. Trebuie să ai instalată aplicația Google Lens, iar apoi orașul poate arăta așa:
Și, cum am promis, discuția cu fetele mele
Au întrebat unde plecăm, le-am spus. Au făcut ochii mari nu când au auzit de Paris, ci de Google.
– Serios?, ne-au întrebat, ușor circumspecte.
– Serios, am zis.
– Și ce-o să faceți voi la Google?
– Participăm la un eveniment unde aflăm care sunt noutățile și scriem despre ele.
– Și cine mai merge?
– Din România, doar noi doi.
Se uită una la alta și apoi cer detalii, să fie sigure că nu le păcălim, dar se conving destul de repede. Li se pare că e ceva cu adevărat important – sincer, și mie mi se pare.
Ca să concluzioneze, Ioana mă măsoară din cap până-n picioare și, înainte să iasă din cameră, îmi zice, din vârful buzelor:
– Și tu te mai chinui să slăbești!
Practic, din punctul de vedere al fetelor mele, dacă Google mă invită la evenimentele lor internaționale, nu contează câte kilograme am :))).
Cine credeți voi c-a mâncat croissante la Paris?
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman