… poate salva vieți.
Am auzit destul de des, din păcate, diverse păreri despre victimele violenței domestice. Una dintre părerile emise e legată de faptul că ar trebui să ceară ajutor. „Dacă o lovește soțul, de ce nu sună la 112?”
Sunt puține lucruri care mă deranjează mai mult ca sfaturile nesolicitate, venite de la oameni care n-au fost puși niciodată într-o astfel de situație și care dau vina pe victimă. Iar o întrebare precum cea de mai sus n-ar trebui să existe. Cum și-ar putea imagina cineva că, în timpul unui scandal imens, în care o femeie e lovită, ar putea să sune la 112 și eventual să și explice ce i se întâmplă. Ce să-i spună agresorului? „Ia și tu o pauză, cât să-ți fac o reclamație și să chem poliția.”
Într-un episod violent, butonul de panică chiar poate salva vieți.
Proiectul despre care vreau să vorbesc se numește „Iubirea care bate la ochi” și e pus în practică de Asociația Zi de Bine în parteneriat cu Centrul FILIA, Asociația ANAIS și Asociația Luthelo. Prin acest proiect 1000 de femei, victime ale violenței domestice, vor primi acces la MINERVA, un buton de panică mascat într-o bijuterie, pentru a putea apela instant 112 în cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție. În cadrul proiectului, Vodafone România va oferi cele 1.000 SIM-uri M2M și serviciile de conexiune telecom necesare funcționării acestora, şi va contribui financiar la susţinerea activităţii de management al proiectului.
Bijuteriile MINERVA, cele care conțin acest buton de panică, vor ajunge la femeile care au deja un ordin de restricție împotriva partenerului violent. De ce au ele nevoie de acest buton? Pentru că, în România, 30% din ordinele de restricție sunt încălcate în fiecare an.
De altfel, Zi de Bine e asociația pentru care donez și eu lunar (dacă trimiți SMS cu textul SUS la 8845, poți dona și tu pentru acest proiect) – Melania Medeleanu face o treabă excelentă. O admir sincer pentru câtă putere are și cum face lucrurile să se miște.
Las și aici încă două materiale despre violența domestică, e un subiect care mă preocupă și despre care se vorbește prea puțin. Chiar cred că dacă am fi mai atenți și mai empatici și dacă am judeca mai puțin am putea ajuta mai mulți oameni în situații dificile.
Too much love will kill you – un articol sub umbrela #ACinceaPutere.
E un text lung, despre violența domestică, despre „de ce nu pleacă victimele”, dar și despre soluții și organizații care pot ajuta. Colegele mele de la #ACinceaPutere, Diana Cosmin, Cristina Stănciulescu, Noemi Meilman și Ana Bîtu au scris și ele pe aceeași temă. Link-urile sunt, desigur, la finalul articolului respectiv.
Despre aplicația Bright Sky Ro, special creată pentru victimele violenței domestice. Nu poate fi recunoscută ușor în telefon, arată ca orice altă aplicație, dar chiar poate ajuta. Sunt o mulțime de informații acolo, utile când nu mai știi ce să faci sau când nici o soluție nu pare potrivită.
Pentru mai multă inspirație, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman.
Ioana și Maria au și ele contul lor, @ioana_si_maria.
Foto: Georgy Rudakov / Unsplash