Vreau să spun de la început că acest text este despre un app care vine în sprijinul victimelor violenței domestice. Se numește Bright Sky Ro și a fost lansată ieri de Fundația Vodafone România.
Știu că, doar cu informația asta, mulți și multe dintre voi veți decide că nu vă interesează, că nu e despre voi. Însă vă rog, de data asta, să aveți puțină răbdare. Durează doar câteva minute să parcurgeți rândurile de mai jos și singurul motiv pentru care vă rog să faceți asta este că sunt convinsă că, într-o zi, veți putea ajuta pe cineva.
Din când în când, citim sau auzim la știri informații legate despre violența domestică. De cele mai multe ori sunt statistici* sau câte un caz foarte grav. Nu mai țin minte detaliile, dar îmi amintesc că am văzut la TV cum un bărbat s-a dus cu flori la fosta lui iubită, rugând-o să îl ierte și să se împace. Răspunsul ei a fost nu, așa că bărbatul a scos cuțitul și a ucis-o.
Au mai ajuns la mine – de data asta, în timp ce citeam niște postări dintr-un grup de Facebook – informații despre o femeie care aștepta să se redeschidă instanțele de judecată (închise și ele din cauza coronavirusului) pentru ultima înfățișare pentru divorț. Obținuse un ordin de restricție împotriva soțului ei care o lovise; a ajuns la spital, cu fracturi. O altă femeie cerea sfaturi despre ce ar putea să facă acum, când este auto-izolată cu un partener alcoolic și violent.
M-am îngrozit: abia intrasem în grupul respectiv și primele postări pe care le-am citit au fost cele relatate mai sus.
În timpul acestei pandemii, numărul victimelor violenței domestice a crescut în majoritatea țărilor, nu doar în România. Probabil că știați și asta.
Dar v-am rugat să mai rămâneți pentru că vreau să vorbesc și despre violența emoțională. Cea în care partenerul nu lovește cu pumnul, ci cu vorbele. Cea în care manipulează, controlează, jignește, umilește, creează o stare de nesiguranță, de frică. Iar cea mai mare problemă cu această formă de abuz este că e dificil de recunoscut, chiar și pentru victime. Multe își spun că ele sunt cele care exagerează, că și alți oameni se ceartă, că partenerii sunt geloși pentru că le iubesc. Se învinovățesc: partenerul nu s-ar fi supărat atât de tare dacă ele ar fi procedat altfel. Le este rușine: nu îndrăznesc să vorbească despre asta nici măcar cu cei apropiați. Nu le este bine, însă, pe de altă parte, nu le-a lovit nimeni. Poate că într-o zi se vor împăca și vor fi ca înainte.
Asta mi se pare o zonă foarte periculoasă: cea în care victimele nu știu că sunt abuzate. Și nici nu îndrăznesc să vorbească despre asta: dacă prietenele lor postează pe Facebook buchete imense de flori, pahare cu șampanie și cine romantice, cum ar putea ele să le povestească despre înjurături și umilințe?
V-am rugat să citiți textul ăsta tocmai pentru că e posibil ca, într-o zi, una dintre prietenele voastre să aibă curajul să vă spună că în relația ei există certuri permanente, că e jignită, că i se spune că nu face nimic bine, că e manipulată și controlată, că nu are voie să iasă cu prietenii ei (sau nu singură, ci doar cu partenerul) sau să întârzie după birou. Și cel mai de preț ajutor pe care i-l puteți oferi este să o faceți să înțeleagă că nu e vorba doar de o ceartă între doi îndrăgostiți, ci de un abuz. Da, este un abuz, chiar dacă nu a primit nici o palmă.
Am ținut să fac introducerea asta pentru că am simțit că doar așa pot să acord atenția necesară acestei aplicații care vine în sprijinul celor afectați de violența domestică – fie ea fizică, psihologică, socială, sexuală etc. Mai jos, vă mai multe informații utile despre Bright Sky Ro:
Aplicația Bright Sky Ro a fost dezvoltată inițial de către Fundația Vodafone Grup și ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky Ro este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.
*Peste 80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecție. De asemenea, anul trecut, instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor. (Sursa: Poliția Română)
**Cele mai multe referiri din textul meu legate de victime sunt la feminin, cele legate de partenerul violent sunt la masculin – am ales să fac asta pentru că, statistic vorbind, majoritatea victimelor sunt femeile și, din păcate, copiii. Sunt conștientă că există și situații în care bărbații sunt victime și femeile sunt violente. Dezaprob și consider că trebuie pedepsit orice comportament violent, indiferent de gen.
Felicitari pentru initiativa, este foarte necesara pentru persoanele aflate in situatia respectiva.
Așa cred și eu. Totul e să ajungă informația la cei care au nevoie de ea.