Kat Maconie, designerul britanic care creează cei mai veseli pantofi
Glitter
Kat Maconie, designerul britanic care creează cei mai veseli pantofi
05 iun. 2022 | 4 comentarii

“Chiar nu sunt o persoană serioasă! Nu mi-a plăcut niciodată să iau moda prea în serios.”

Am reperat-o pe Kat într-o secundă din mulțimea de oameni care s-au strâns în mall-ul din Băneasa: purta cele mai vii culori – o cămașă fucsia, pantaloni portocalii și, firesc, pantofi din colecția ei. Vorbea și râdea întruna. Mi-a dat senzația că se distrează de minune și că e cea mai optimistă persoană pe care am întâlnit-o vreodată.

Nu după mult timp aveam să aflu că, în ziua aceea, lui Kat îi lipseau niște ore bune de somn. Avionul cu care a ajuns la București a tot avut întârziere și a aterizat abia la 2 noaptea. Evenimentul la care ne-am cunoscut a avut loc la ora prânzului, însă femeia asta arăta oricum, numai nu abia trezită din somn. Am invidiat-o un pic pentru energia asta debordantă. Energie care se reflectă, de altfel, în creațiile ei.

Îi știam pantofii de câțiva ani – de fapt, dacă-i vezi o dată, n-ai cum să-i uiți. Pentru că pantofii semnați de Kat Maconie sunt oricum, numai nu discreți.

Colorați, veseli, nebuni, cu diverse elemente de decor – ciucuri, paiete, mărgele, glitter, funde, zale.

O sărbătoare întreagă concentrată într-o pereche de sandale.

 

Cum a fost experiența ta în România?

Din nefericire am stat în România mai puțin de 24 de ore. N-am văzut prea multe, dar așa se întâmplă deseori în deplasările legate de job. Mi-ar fi plăcut să mă plimb, să petrec mai mult timp în oraș, însă de data asta am venit special pentru evenimentul organizat de Tezyo – lansarea liniei Kat Maconie pentru Epica. Arhitectura este superbă, atât cât am reușit eu să văd din ea. Trebuie să vin o dată, cu soțul meu, special ca să vizitez Bucureștiul.

 

Deci a fost una dintre deplasările acelea în care n-ai văzut orașul, ci doar hotelul în care stai.

Exact așa. (Râde). Am aterizat la 2 noaptea, imaginează-ți. Îmi tot anulau zborul, apoi îl tot amânau mai târziu și mai târziu…

 

Cu toate astea, n-ai renunțat să vii.

Da, e important pentru mine, doar colaborez cu Tezyo pentru Epica de cinci ani deja. Iar designul Kat Maconie e iubit în țara voastră. Româncele sunt niște femei stilate, elegante, cărora le place să poarte accesorii glam, cred că ăsta e motivul pentru care rezonează cu pantofii pe care îi creez.

sandale Kat Maconie 1

Cum a început colaborarea ta cu Epica?

Cei de la Epica au văzut colecția mea la Milano, în cadrul Săptămânii Modei. Acolo au descoperit brandul, le-a plăcut și mi-au propus să lucrăm împreună. Am comunicat destul de mult, mai ales că și eu voiam să fiu sigură că design-ul pe care l-am propus li se potrivește. Am selectat modelele cele mai apreciate, le-am dat anumit twist și, de atunci, tot lucrăm împreună, în special pentru colecțiile de vară. Pentru că iarna e foarte frig în România, nu-i așa?

 

Da, așa e, sunt perioade în care chiar e foarte frig.

Ei bine, nici noi nu prea facem ghete de iarnă! (Râde). Creăm mai mult sandale, care nu sunt o prea potrivite pentru țările în care iernile sunt atât de reci.
(n.red.: Kat vorbește la persoana I plural, iar eu înțeleg din acest “noi” că ține neapărat să facă referință la echipa ei și să sublinieze că nu e one woman show.)

 

Dar care sunt țările în care pantofii tăi au cel mai mare succes?

În primul rând, în America. Apoi, în țările din Estul Mijlociu. Și Italia e o țară foarte puternică. Vindem bine în department stores din diverse țări – acolo unde oamenilor le face plăcere să se îmbrace elegant, glamourous. Uite, ieri tocmai m-am întors din Dubai, am fost acolo pentru că vrem să deschidem un magazin în Dubai Mall.

 

sandale kat maconie

Maximalismul e în centrul brandului Kat Maconie. Ai iubit dintotdeauna acest curent?

Ei bine, e clar că sunt o persoană maximalistă. Nu dau greș niciodată! Poți observa asta de la felul în care aranjez masa sau la cum mă îmbrac pentru o petrecere. Și mama mea iubea maximalismul. Gândește-te că îi plăcea mult moda anilor 80. Culori tari, funde mari, nasturi cu cristale Swarovski… Deci probabil că de acolo m-am inspirat.

 

A fost o perioadă în care am visat să fiu actriță, dar, din fericire, n-a durat prea mult.

 

Am citit că decorai pantofii mamei tale atunci când erai mică.

Mama avea mulți pantofi cu toc, în stilul anilor 80, care aveau un fel de clipsuri pentru a-i personaliza. Era un trend în perioada aceea. Funde sau diverse alte clipsuri cu care îți schimbai design-ul pantofilor – și mama avea chiar multe. Deci nu i-am stricat, doar i-am accesorizat.

 

Dar ce voiai să te faci când erai mică?

Întotdeauna am vrut să-mi creez propriul brand. Chiar mi-am dorit să fiu designer. Bine, a fost și o perioadă în care am visat să fiu actriță, dar, din fericire, n-a durat prea mult. (Râde).

Spune-ne câte ceva despre colaborarea ta cu Epica și colecția de primăvară-vară.

Sunt câteva modele din linia mea principală, dar și unele create exclusiv pentru Epica. Am lucrat cu o altă paletă de culori, am stabilit-o împreună. Iar linia pe care am creat-o ajunge în România exclusiv prin Tezyo.

 

Am văzut o explozie de culoare.

Trebuie să recunosc că sunt un pic obsedată de roz. Nu cred că am o paletă de culori preferată, dar în toată colecția se regăsește un roz puternic. Îmi place mult să-l combin cu lila și cu acel albastru al apei.

 

E nouă pasiunea asta a ta pentru roz?

Nu, cred că o am dintotdeauna. (Râde). Până și fiicei mele îi place rozul. Dar ea are doi ani și jumătate.

 

sandale Kat Maconie

Ce a inspirat design-ul colecției?

Oh, la design am lucrat în lockdown, ceea ce a fost destul de complicat. Dar izolarea chiar ne-a convins să creăm ceva care să emane optimism, energie, să te facă să te gândești la vară. De asta ne-am inspirat mult din vegetația tropicală, am adăugat elemente care amintesc de Caraibe. Am pus flori și fructe tropicale pe câțiva pantofi din colecție. Voiam să aducem o stare de bine, de entuziasm. Orice care să nu ne mai amintească de izolare și de pandemie.

 

Și cum ați putut lucra o colecție întreagă de acasă?

Erau unele lucruri pe care le puteam face de acasă, altele pe care nu. Nu poți finisa un pantof acasă. Însă guvernul britanic a decis că pot merge la muncă acei oameni care nu au cum să lucreze altfel. Nu a fost atât de greu pentru ce aveam noi de făcut; cel mai dificil a fost că nu am mai putut să vizităm fabricile.

Pantofii noștri se produc în China. În acea perioadă, dacă voiai să călătorești în China, trebuia să stai în carantină trei săptămâni din cauza politicii zero covid. Deci ne-a fost practic imposibil să mergem în fabrici. A fost foarte frustrant pentru că e mult mai ușor să fii acolo și să lucrezi direct cu tehnicianul care face ajustările.

Practic, în pandemie am făcut în luni întregi de muncă ceva ce am fi putut rezolva într-o singură zi în fabrică. Am fost siliți să ne tot trimitem mostre unii altora până am ajuns la varianta finală. Comunicarea a durat mult mai mult. Sincer, cred că asta a fost partea cea mai grea.

 

Produceți și acum în China?

Da, dar problema a rămas: nu putem vizita fabricile. Și nu e doar asta: obișnuiam să mergem în diverse călătorii în China, în special piețe, să ne luăm inspirația din mai multe locuri, iar asta nu mai e chiar la îndemână acum. Trebuie să găsim alte surse de inspirație.

Pantofi Kat MAconie

Deci călătoriile te inspiră.

Da, am fost în diverse piețe asiatice, sunt uluitoare. Poți să găsești niște lucruri fabuloase acolo. Și când spun piețe, vorbesc despre unele care se întind pe 3 kilometri. Diverse broderii, funde, picturi interesante și tot felul de lucruri de la care se pot naște idei de creație.

 

Probabil că te așteptai să-ți spun că port tocuri, dar știi, când alergi după un copil de doi ani…

Brandul tău e despre atenție la detalii, despre culori tari, dar ai declarat și că e despre distracție. De ce distracție?

Păi, știi, eu chiar nu sunt o persoană serioasă! Nu mi-a plăcut niciodată să iau moda prea în serios. Și e important să ai o conexiune emoțională cu produsele pe care le creezi. De aceea am vrut să fie și un pic fun, să facă oamenii fericiți. Iar produsele noastre rezonează cu perioadele de relaxare, de distracție. Mi-am imaginat pantofii ca fiind purtați în resorturi de vacanță, la petreceri pe plajă, la restaurant, uneori în situații extravagante. Așa că poziționarea asta vine natural.

 

Ce porți la birou?

Azi port o pereche de jeanși, o cămașă cu un imprimeu puternic, colorat, un sacou negru și multe bijuterii din linia mea, Kat Maconie. Port deseori jeanși cu un top elegant și un sacou. Cam așa merg eu la birou. Dar când am întâlniri și ies în oraș, trebuie să recunosc că sunt un pic obsedată de acest brand, Louisa Parris, unde găsesc diverse piese din mătase, care cad foarte bine și au niște imprimeuri superbe.

 

Și pantofi?

Probabil că te așteptai să-ți spun că port tocuri, dar știi, când alergi după un copil de doi ani… Ca să nu mai spun că merg pe jos până la birou. Așa că, recunosc, în zilele obișnuite port pantofi fără toc.

 

sandale Kat Maconie 1

Sunt curioasă câți pantofi ai acasă.

Oh, Doamne, destul de mulți. Dar de când am și fetița, care are și ea pantofii ei, a trebuit să mai renunț la o parte din ai mei, că erau prea mulți. Locuim într-un apartament, n-am loc de prea multe perechi, știi? Iar soțul meu iubește pantofii sport, are chiar o colecție, deci ne cam certăm pe rafturile de pantofi.

 

Fiica ta îți poartă pantofii prin casă?

Sigur că i-a probat de câteva ori, m-am și distrat. Dar voi rezolva problema asta pentru că vreau să lansez și o linie de pantofi pentru copii. Și sper să se întâmple curând. Nu e 100% stabilit, dar chiar sper reușim. Vom păstra optimismul și bucuria și în designul pentru copii.

Kat Maconie

Chiar voiam să te întreb despre planurile tale, mai ales că ai lansat și o linie de bijuterii anul ăsta. Dar mi-ai răspuns deja 😊.

Ah, dar avem mai multe planuri. Vrem să lansăm și o linie de genți de seară care să se potrivească cu pantofii noștri. Dar și o linie de accesorii pentru câini în culori foarte cool, care să se asorteze cu pantofii Kat Maconie. (n. red.: Kat locuiește în Londra cu soțul, fiica și câinele ei, despre care spune că e parte din familie.)

 

Când ai știut că ești o femeie de succes?

(Râde.) Nu cred că mi s-a întâmplat până acum. Mai am multe de făcut.

 

Evenimentul de lansare a liniei Kat Maconie pentru Epica face parte din seria de evenimente Xclusive by Băneasa Shopping City.

Pantofii despre care povestește Kat Maconie sunt disponibili în magazinele Tezyo.

 

Foto: Kat Maconie, arhiva personală.

Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri

Sunt de acord