Am făcut prima revistă la 16 ani. Pe ultima, la 42.
Am scris articolul ăsta în minte de zeci de ori și acum, în sfârșit, o să-l las aici – era să scriu, de fapt, că-l pun „pe hârtie”.
Am vrut să-l scriu când s-a închis Marie Claire, cu doi ani în urmă; iar acum, când nu mai e nici Bazaar, am nevoie de acest closure.
Prima și ultima
Mi-am amintit, zilele trecute, cum, în clasa a X-a, am făcut revista liceului împreună cu câteva colege. A fost un proiect secret, despre care profesorii au aflat doar când au văzut rezultatul final.
Nu mai știu cum se numea și nici ce conținea – cu excepția unui text despre… flori! Parcă despre trandafir?
Mă rog, cert e că fiecare dintre noi a avut de scris câte ceva. Cu pixul, pe hârtie, desigur. Apoi am fost la tatăl unei colege la serviciu și am transcris textele pe computer. Imaginați-vă ce dexteritate aveam, că nu mai folosisem tastatura niciodată – era în 1996. Am și „paginat” revista cu niște linii despărțitoare – eu am în minte chiar și un fel de coloane, dar poate fabulez – , am printat cele patru pagini pe două coli A4, le-am capsat și gata: ne-am dus cu revista la școală, să o vindem :).
Ultima revistă a fost Bazaar, ediția trimisă la tipar în decembrie 2021. În ianuarie, compania în care lucram a decis că nu va mai publica Bazaar în România. N-a fost chiar o surpriză, având în vedere că mai mult ne târam, iar în ultima vreme totul devenise foarte dificil. Nu mai era loc de pasiune, ci mai degrabă un fel de „cum o scoatem la capăt și luna asta”.
Cei mai frumoși ani
N-am de gând să scriu vreun text plângăcios, deși sunt un pic nostalgică, pentru că asta am făcut în ultimii 21 de ani: reviste. Fix jumătate din viața mea.
Primul meu job a fost la Unica, unde m-am angajat în 2000. Apoi – după o perioadă în care am lucrat în L’Oreal, în comunicare – am fost redactor-șef la Glamour, Marie Claire și Bazaar. Am prins perioada în care Unica vindea 100.000 de exemplare pe lună. Da, s-a întâmplat așa ceva în România.
Zâmbesc când îmi amintesc că toate fotografiile se făceau pe film, că le duceam la developat la Kodak și apoi le alegeam pe o masă special luminată, cu lupa. Pasul următor era scanarea la rezoluție mare.
În anii aceia aveam acces puțin spre deloc la băncile de imagini, așa că 90% dintre fotografii se produceau in-house. Când n-aveam modele, făceam shooting-uri cu membrii redacției. N-o să uit niciodată cum am purtat machiaj cu cearcăne pentru un articol. Nu mai știu exact despre ce era textul, probabil despre prea multe ore la job – însă îmi amintesc că eram foarte urâtă cu cearcănele alea mov :)).
Internetul nu ne oferea prea multe informații, așa că, înainte de un interviu, mă duceam în redacțiile colegilor de la TV Mania sau de la Libertatea să cer „arhiva” ca să-mi fac documentarea. Luam la rând fiecare ziar, fiecare revistă din ultimul an, până când găseam vreun interviu cu Florin Călinescu sau cu cine aveam nevoie atunci.
Uitându-mă înapoi, anii petrecuți la primul job au rămas cei mai frumoși – eram toți tineri și nici n-aveam responsabilități prea mari. Am avut șansa să învăț de la niște oameni foarte buni în meseria asta (vă știți voi, doar v-am mai spus cât a contat pentru mine). Am și azi prieteni pe care i-am cunoscut acolo, iar amintiri, cât să scriu vreo zece articole, nu unul.
Dreams came true
Când lucram deja la Unica, mă uitam la revistele „de-afară” cu extrem de multă admirație. De fapt, în redacție, foloseam cuvântul „biblie” când ne refeream la Glamour și Marie Claire (care pe atunci nu erau publicate în România). Mă întrebam cum lucrează oamenii ăia, cum aleg subiectele, cum stabilesc temele, cum organizează ședințele foto.
Ei bine, am avut ocazia să aflu direct de la sursă: în 2006, când m-am dus la interviul pentru Glamour – la Londra, la Vogue House, în Hanover Square – îmi tremurau genunchii.
Nu-i ușor să faci o lansare de revistă. Au urmat perioade și perioade, unele cu nopți petrecute în redacție, cu ore puține de somn, mâncat puțin și prost. De-ale tinereții :). A fost greu, dar a fost frumos.
Am învățat de la cei mai buni – și nu exagerez deloc. Condé Nast, Hearst și Marie Claire Group sunt și azi cele mai importante companii de publishing din lume. Până și o conferință de trei zile îmi oferea acces la o mulțime informații, la best practices din toată lumea, idei curajoase, fotografii memorabile și puncte de vedere la care, poate, nu m-aș fi gândit. Am niște prezentări care conțin informații valoroase despre conținut și care sunt actuale și acum.
Cei mai mulți ani, adică 12, mi i-am petrecut la Marie Claire: de la lansare până la închidere. Aici am pășit cel mai mult și mai des în culisele unui titlu internațional – nu cred că exista vreo școală unde aș fi putut studia atâtea.
Am iubit să fac asta.
Am muncit cu pasiune și entuziasmul meu a durat mulți, mulți ani. A început să pălească însă când a devenit mai important și mai urgent să mă gândesc cum să peticesc în loc să-mi fac treaba mai bine.
Oricum, e clar că n-am reușit să peticesc de ajuns.
Ce urmează
M-am întrebat de multe ori ce-o să fac când se va închide Marie Claire sau Bazaar, mai ales că știam că e vorba doar de timp. O vreme n-am găsit răspunsuri care să-mi placă. Însă m-am liniștit când mi-am dat seama că nu trebuie să reinventez nimic: doar să continui.
Așa că, în perioada următoare, o să dedic timp și atenție blogului – locul meu de suflet. O să continui și proiectele cu Secret Nipple – un spațiu artistic digital în care sunt reuniți mai mulți oameni creativi, fiecare profesionist în domeniul lui.
Acum încerc să-mi creez o nouă rutină, să învăț să-mi organizez timpul (e o adevărată provocare pentru mine) și să-mi trag sufletul după niște ani dificili. Mai ales că, la cum mă știu, o să mă avânt în tot felul de proiecte, deci am nevoie de energie și de good mood.
N-am fost freelancer niciodată – poate că era timpul.
E un nou început. În sfârșit, am lăsat fricile la o parte am decis: vor urma o mulțime de lucruri bune.
Foto principală: Cleo Vermij / Unsplash.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman.
Îmi închipui că trăiești acum un amalgam de sentimente: cele față de trecut, de cariera în care te-ai implicat cu pasiune și multă muncă, dar și cele față de viitor… Bănuiesc că ți-e greu să te desparți de ce-a fost, dar se văd optimismul și încrederea răzbătând dintre celelalte trăiri, poate copleșitoare. Îmi placi. 😊 Cu siguranță vor urma lucruri bune pentru tine! Baftă și împliniri îți doresc!
Mulțumesc 🙂
Da, cam așa e, dar a fost mai greu acum doi ani. Acum știam că e vorba mai degrabă de „când” și nu de „dacă”.
Dar simt că e un pas înainte pentru mine – sper să nu mă înșel :).
Cu siguranță vor veni lucruri bune. Și vremuri bune. Pentru că poți să faci ce îți vei dori, ai deja proiecte și chiar te poți reinventa dacă este nevoie. Poate că era momentul pentru o schimbare. Eu am convingerea că totul se așează cum este mai bine pentru fiecare. Mult succes!🥰
Nici nu știu ce să răspund la cuvinte așa de frumoase. Mulțumesc, Adina. Și eu am convingerea că sunt pe drumul cel bun.
Multumim pentru tot ce impartasesti cu noi, esti minunata si cu un loc special in lumea asta! Ai incredere in tine! Mult succes!
Mulțumesc. M-am emoționat 🤗
Un om inteligent, așa ca tine, se poate reinventa oricând. Și orice ușa care se închide în urma ta, te lasă să privești spre o fereastră care poate tocmai se deschide. Succes! 🙂
❤️😘
Mult succes pe noul drum! You will figure this out 😊❤
Mulțumesc mult de tot 🤗❤️
Abia astept sa citesc ce-ai sa publici pe blog, restul…o sa vina, la timpul potrivit.
PS mi-e dor de postarile “cand suntem doar noi trei”, atata gingasie trezesc in mine…imi plac si ispravile fetelor povestite de Vasilescu, dar cum le scrii tu…
Ah, mulțumesc mult 😊
Mereu se simte nevoia de profesioniști adevărați – oameni frumoși, cu talent și dăruire, ca tine. Activitatea viitoare se va baza pe experiența acumulată și va fi la un nivel elevat. Să faci ce și cum îți dictează sufletul este primul pas spre reușită. 😊Succes și încredere maximă!
Așa voi face. Mulțumesc mult 🤗
Acum te-am cunoscut, cand am citit aceste randuri, in rest te stiam cumva de la Vasilescu si minunatele tale fetite. Ai potential si vointa, experienta si talent ce asteapta sa-l folosesti. Succes!
Mulțumesc mult
Pai…mult succes. 🙂
Mulțumesc mult!
Cred că e cel mai frumos și trist articol al tău citit de mine.
Sunt sigură că poți să îți găsești un drum la fel de frumos, îți doresc mult succes.
Mulțumesc. Deocamdată vreau să rămân aici, simt că ăsta e drumul. Vom vedea 🙂
Succes, Mara! O să fie bine! 🤗
Când am fost nevoită să renunț la print, a murit o bucată din mine. Am iubit hârtia, mirosul de tipar proaspăt, texturile, iar senzația pe care o ai când, în final, ții în mână produsul fizic este incredibilă.
Dar lumea se mișcă în altă direcție, una virtuală, pe care nu o plac într-un mod deosebit nici acum, după foarte multi ani, dar căreia i-am făcut loc “pe raft”. Și a ieșit bine, lucrurile mi s-au aliniat mai frumos decât aș fi visat vreodată. Sunt convinsă că va fi la fel și pentru tine. 😉
Ana, mulțumesc. Și eu am iubit printul și îmi amintesc senzația despre care vorbești.
Dar recunosc că îmi place și senzația de libertate și șansa de a alege încotro mă duc.
Poti orice vrei tu, asa cum ai putut in jumatatea asta de viata. Si sunt absolut sigura ca vei fi bine, pentru ca stii cum, stii de ce, si ai tot ce e nevoie ca sa faci sa se intample. Abia astept sa citesc si sa aplaud urmatorii pasi 🙂 Succes!
Mulțumesc, chiar sunt copleșită de atâtea comentarii.
Mara, stii f bine ca poti, si meriti!, mult mai mult decat sa carpesti! Ai absolut toate atuurile pt a ne uimi si bucura in continuare.
Sunt convinsa ca libertatea (poate nedorita initial) de care te vei bucura iti va aduce multe posibilitati, iar perspectiva de a privi si in alte directii poate fi o mare usurare.
De-abia astept sa impartasesti cu noi proiectele viitoare 😍
P. S. Cum zice Ana Maria, și eu ador hartia, printul, de aia nu citesc decat carti, carti pe care sa le tin in mana, sa dau pagina, sa miroasa hartia. Dar na, se pare ca nu aia e directia in care ne indreptam.
Cristina, mulțumesc din suflet. Și da, e o ușurare, așa cum zici.
Iar mie îmi place și online-ul, nu doar printul, deci nu pot spune că mă sacrific :).
Și eu citeam numai pe hârtie, acum mai și ascult, în special când sunt pe drum – în felul ăsta nu mai simt că pierd timpul, ci îl valorific.
Da, da, inteleg perfect ce zici, online-ul este sine qua non, si mie imi place mult, eu strict de carti spuneam. Am incercat cu ebook reader, n-a mers decat in caz de nevoie.
Done. Nici eu nu văzusem de emoție 🙂
❤
Vaaaai 🙈
Scuzati pt repetarea „impartasitului” la cateva cuvinte distanta, m-au luat emotiile 😊
Daca nu imi corecteaza Mara (please do it), aia e, #mascuzatz
Asa e cu astia care nu le au cu cuvintele 😁
Eu păstrez şi acum câteva numere Marie Claire ( 2009 cea mai veche, cred☺️), Bazaar (2010🤔) şi alte câteva reviste. Din păcate nu pot spune că am o colecție, dar am multe amintiri ale emoției cumpărării acestora. Mai ales pe acelea pe care le păstram pentru a le scoate din țiplă doar în vacanță : la plajă, în maşină la drum lung, în avion, sau într-o cameră de hotel. Erau recompensa mea : precum poveştile nemuritoare pe care le citeam în copilărie şi speram să nu se termine.🙈 Mă bucuram că în loc de 5 pagini rămase, mai erau încă două sărite la numărătoare.
Nu sunt fashonistă, nu că nu mi-ar plăcea, dar nu am avut curajul să mă aventurez.🙃 Ai creat Magie şi cu siguranță o vei mai face. 🧚♀️Să ne mai scrii “din culise”… Mi-a plăcut articolul. Mă bucur mult să te cunosc în online. Ai acum şi mai multă vizibilitate.
PS. Şi mie îmi place mirosul de tipar. Când am făcut ordine în bibliotecă, am găsit între pagini, mostre de cremă. Sunt ca noi ( si paginile şi mostrele) !! 😆
Dar în online parcă e mai multă personalizare. Plus 3D ..5D…. Paginile se vor mişca in alte ritmuri! Succes, Mara! Să fie cum îți doreşti❣️🌹🦋🧣💎✨️🖋📸🎥💻🎶🤩
Mulțumesc mult de tot!
De partea mea!!😉❤
Am fost totuşi nițel modestă, legat de fashion: port eşarfe, J’adore Dior şi un gingaş Frey Wille. À bientôt! 😊🤗
Dacă te gândești mai bine, mai găsești 🙂
😻🤘😘
😻🤘😘
Mara, You’re a real powerhouse, si spun asta ca cineva care te-a urmarit din afara multi ani. Lucrez in design si tehnologie, si poate desi pare extrem de diferit, cele doua au challenge uri extrem de similare, te-ai gandit cum ti-ai putea transfera toate skillurile in technologie? E mare nevoie de oameni ca tine acolo.
Te admir de asemenea pentru cum le cresti pe Ioana si Maria, esti o reala inspiratie!
Take time with yourself and for yourself to let your inner voice guide you.
Hugs,
Ana
Mulțumesc muuult.
Și nu, sincer nu mi-a trecut prin minte 🙂
[…] Cât despre Mara Coman, vă pot spune că pe blogul ei sunt împărtășite experiențe autentice și prezentat un mindset propriu. Mi-a plăcut enorm acest articol al ei și vi-l las și vouă aici: Jumătate de viață. […]