Decizia de a vizita Budapesta a fost spontană: mi-au ajuns în fața ochilor niște bilete de avion la un preț mai mult decât decent. Și – surpriză! – perioada coincidea cu vacanța copiilor, lucru extrem de rar, de altfel.
Pentru că, de fiecare dată când caut zboruri în vacanță, costurile sunt cel puțin duble. Iar treaba asta e un pic incomodă pentru o familie cu patru membri.
Revenind: biletele de avion cu prețuri rezonabile, vacanța copiilor și faptul că nu văzusem Budapesta până acum m-au convins. Cum toate astea se întâmplau la final de octombrie, început de noiembrie, m-am gândit că ar putea fi frig și ploaie, așa că am făcut ședință. Ioana și Maria au zis că vor să meargă indiferent de vreme: ne îmbrăcăm, luăm o umbrelă, găsim noi ceva de făcut.
Domnul V. a ridicat o sprânceană: el nu vrea, că sigur plouă la Budapesta. El vrea la Valencia.
Cum la noi acasă e democrație la capitolul vizitat diverse locuri, am luat trei bilete de avion la Budapesta și am decis că o să plec doar eu cu fetele, să ne plouă pe noi.
Long story short: mai aproape de plecare, domnul V. a decis că vine și el, dar cu mașina. Motivele sunt aici.
Vremea a fost mi-nu-na-tă, soare, călduț, spre 20 de grade, numai bună de plimbat. Pe când la Valencia s-a dezlănțuit iadul, nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost să ne trezim acolo.
Asta e, trebuie să mai asculți și de femei.
După acest intro care explică cum și de ce am ajuns în Ungaria, vă las mai jos câteva lucruri care cred că vă vor fi utile în caz că mergeți la Budapesta:
- Transportul în comun e foarte bine pus la punct, am ajuns peste tot cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau funicularul.
Îmi spusese un prieten să nu-mi fac griji, că pot plăti cu cardul direct în autobuz, deci ne-am urcat liniștiți și încrezători. Doar că, ce să vezi, lucrurile nu stăteau chiar așa. Deci cumpărați-vă bilete înainte.
Singurul autobuz cu care am mers eu și unde puteai plăti direct cu cardul e 100E – notați-l, că merge direct la aeroport.
- Mergeți să vedeți Marea Sinagogă, este superbă, dar nu vă mulțumiți doar cu ea.
Cartierul evreiesc e fascinant. Merită să vă pierdeți pe străduțe: veți găsi multe cafenele și restaurante (unele servesc chiar și mâncare kosher), un fel de flea market în care predomină bijuteriile și, tot pe acolo, o zonă animată, cu street food.
- Pisicile. La Budapesta sunt două atracții care au legătură cu simpaticele feline: Zoo Cafe și Muzeul Pisicii.
La muzeu n-am putut lua bilete, era sold out.
Iar la Zoo Cafe ne-am așezat la coadă. Și-am stat, și-am stat, până când am reușit să intrăm și am aflat că nu ne primesc fără rezervare. Am fost poftiți afară, să sunăm pentru rezervare, și puși în temă că primul loc disponibil este peste patru zile.
Partea bună e că se va deschide Zoo Cafe și la București, mi-a zis o prietenă. Cică o să fie și tarantule.
Partea și mai bună e că eu am pisicile mele, îmi beau cafeaua cu ele zilnic, fără rezervare :).
- Chimney cake sau, pe numele lui mai cunoscut, kürtőskalács :).
Inițial nu m-au tentat, că doar găsim și în București, dar mi s-a făcut poftă fix în centru, pe Vaci Utca, unde am dat aproape 50 de lei pe unul. Dar nu oricum, ci cu Nutella și cocos. Fetele și-au luat ceva cu frișcă și înghețată. Ne-a plăcut.
E bine de știut că, imediat ce ieșiți din centru, veți găsi kürtőskalács la jumătate de preț. Nu știu dacă tot cu ciocolată și înghețată, nu m-a mai interesat, că nu mai puteam :).
- Urcați la Castelul Buda cu funicularul, e o panoramă superbă.
Noi am fost la apus și, recunosc, m-a cam apucat invidia acolo când mi-am dat seama ce Capitală frumoasă e la doi pași de România. Tot ce e în jur e grandios, muzeele arată senzațional. Ce să zic, se vede și se simte că țara asta a făcut parte dintr-un imperiu.
- Langoși. Nu se poate să mergi în Ungaria și să nu mănânci langoși. Musai cu usturoi.
Au fost mai bune cele luate de la un chioșc de pe stradă decât cele mai „elegante”, dintr-un restaurant specializat în langoși și gulaș.
Am mâncat și papricaș, și gulaș, și un fel de sarmale maxi. Ne-au plăcut toate. Inclusiv tortul doboș.
- Nu ratați vizita la Madame Tussauds. Probabil că nu m-aș fi dus dacă nu eram cu fetele – și ar fi fost o mare pierdere. I loved it!
M-am bucurat ca un copil de tot ce s-a întâmplat acolo, mi-au plăcut decorurile, surprizele de Halloween (de exemplu, un schelet la toaletă), întâlnirea cu domnul Clooney căruia îi bătea inima ❤️.
Vorbesc serios, e singura statuie din ceară care are un mecanism ce imită bătăile inimii. E foarte tare.
Aici am luat bilete online, de pe o zi pe alta, și era relativ liber.
- Puteți trece cu vederea Ikono. Eu n-am fost prea atentă (v-am zis că nu m-am documentat înainte) și le-am dus pe fete.
S-au bucurat, dar cred că e o experiență mai potrivită pentru copii de cel mult 8, hai 9 ani. E de ajuns să plătiți bilet pentru un adult (dacă trebuie să fie însoțiți copiii) care, oricum, se va plictisi groaznic. Niște confetti, niște efecte luminoase, o piscină cu bile, niște locuri pentru selfies. Noi, în 15 minute, eram afară.
- Ce mi s-a părut interesant, dar n-am mai ajuns, e Light Art Museum – dacă vă plac acest gen de experiențe. Și mai e o ciudățenie, dar eu n-am avut chef de ea: House of Terror.
De Galeria Națională (care e sus, la Castelul Buda) sau de MODEM nu mai zic, că sigur le găsiți și singuri.
- E greuț cu parcarea. Știu că Budapesta e destul de aproape, că se ajunge relativ ușor cu mașina, dar eu, una, n-aș fi avut chef să am grija parcării pe cap. S-a luptat cu asta celălalt adult responsabil, care n-a vrut să zboare.
Ideea e că, deși subestimasem orașul ăsta, m-aș întoarce. E frumos, e tare frumos, m-am simțit bine, m-am plimbat mult, e superb inclusiv noaptea.
Voi ați fost la Budapesta? Dacă da, ce v-a plăcut?
Foto: Unsplash+, arhiva personală.
Se poate plati cu cardul transportul in comun in Budapesta. Doar ca trebuie descarcata aplicatia lor BudapestGO. Cu un pic de atentie cred ca se observau oamenii ca scanau codul QR din fata, de la sofer sau fix cum urcai.
In loc de 100 se pot lua variante pentru localnici, ca sa nu mai dai 10 euro pe transfer, ci 5-6 lei de persoana.
Mulțumesc. Notez pentru data viitoare :).
N-am fost decat intr-o noapte cu muuuult timp in urma, cand mergeam in vest cu autocarul, am urcat la castel si cam atat. Chimney de ala este si la Praga, mi-am bagat nasul intr-unul, pe bune, n-ai cum sa mananci fara sa te mozolesti, dar e bun cu inghetata si frisca. Langosi cu usturoi am mancat in Viena. Poate oi vedea si Budapesta vreodata, merci de ponturi.
Și noi ne-am murdărit de la chimney, aveam ciocolată peste tot. Dar a fost fun! Au râs fetele de mine, că, de data asta, m-am murdărit mai ceva ca ele.
Pentru data viitoare, vă rămâne de vizitat insula Margareta( pe Dunăre). Noi am închiriat biciclete, și am pedalat, până acolo. Fetellor sigur le- ar plăcea!
Eu stau în Timişoara şi ştiu un pic de maghiară, Budapesta e vizitată în medie o dată pe an (cam 2-3 zile). Eu îmi doresc să îmi duc fiica să vadă Bucureştiul. Eu am mai fost, ea nu. Are tot 13 ani şi am numărat că a fost în 6 capitale, dar la Bucureşti nu. Principala cauză este că nu avem autostrăzi şi/ sau zboruri interne low cost