3 rețete de cafea cu care să-ți surprinzi prietenii

 

Tot ce-am făcut primăvara și vara asta asta nu seamană cu nimic din ce-mi propusesem. Știm cu toții de ce, chiar nu vreau să mai scriu încă un text despre izolare și despre boală. Multe dintre lucrurile pe care le făceam în oraș, le-am făcut, vrând-nevrând, acasă. N-am fos nici măcar o zi până acum la mare sau la piscină – dar mi-e dor de o piscină ca în fotografiile de mai jos; de altfel, de asta le-am și folosit, că mă fac să visez un pic la vacanță. Deci, cum ziceam, am stat mai mult pe-acasă – dar partea bună e că m-am adaptat relativ repede.

Da, știu că acum putem ieși, putem face aproape tot ce vrem, însă prefer să stau deoparte de locuri aglomerate. Motiv pentru care m-am întâlnit doar cu prieteni foarte apropiați, la un prosecco sau la o cafea, la mine acasă, pe balcon. Iar când am invitați prepar cafele cu poveste.

Obiceiul a început într-o zi în care i-am pregătit unei prietene o cafea ca un desert; și, pentru că i-a plăcut mult, mi-am făcut curaj să încerc și alte variante, mai ales că sunt foarte ușor de preparat. Așa că, mai nou, prietenii mei nu-mi mai spun că vor espresso sau cappuccino, ci “cafea-cum-vrei-tu”. Am liber la experimentat.

 

retete de cafea cu gheata nespresso

 

În contextul de mai sus, la care se adagă și niște zile călduroase de vară, cele două noi sortimente de cafea de la Nespresso au venit la fix: sunt special create pentru a fi băute reci, cu gheață. Și în felul ăsta îmi mai domolesc și dorul de ducă – pentru că eu asociez cafeaua cu gheață cu vacanța, cu zile pe marginea piscinei sau a mării. De vara asta, însă, cafea cu gheață se bea și la mine pe balcon. Numai firmă la intrare îmi mai lipsește :).

 

retete de cafea cu gheata nespresso

 

Și-acum să trecem la partea pragmatică. Cele două sortimente de cafea create de Nespresso special pentru a fi băute reci – și care se pretează și la diverse combinații – sunt Freddo Delicato și Freddo Intenso, din colecția Barista Creations. Prima e mai lejeră și are note ușor fructate și dulcege; cea de-a doua este, după cum îi spune și numele, mai intensă, mai revigorantă; se simte mult mai bine aroma de cafea prăjită cu note amărui. Cu ambele sortimente se potrivesc foarte bine siropurile speciale pentru cafea Le Sirop de Monin, pe care le folosesc doar când vreau să prepar o rețetă deosebită.

Mai departe, lucrurile sunt foarte simple.

 

 

Cafea dulceag-condimentată

Am băut-o împreună cu prietena mea, într-o duminică, înainte de prânz. Știu că-i plac condimentele, așa că am vrut s-o surprind – pentru că sigur nu se aștepta la asta. Am luat o crenguță de rozmarin din ghiveci și am turnat peste ea 40 ml de cafea Freddo Intenso. După puțin timp (rețeta spune 20 de secunde, dar recunosc că n-am cronometrat) am scos rozmarinul din ceașcă. Apoi am luat un pahar transparent, special ca să se vadă straturile de cafea și lapte. Am pus trei cuburi de gheață și, peste ele, 10 ml de sirop de caramel sărat. Deasupra, 90 ml de spumă de lapte rece. Și, peste toate, am turnat cu grijă cafeaua infuzată cu rozmarin. A rezultat un Iced Rosemary Latte cu Freddo Intenso – un deliciu!

 

retete de cafea cu gheata nespresso

 

Cafea răcoritoare cu note fructate

Îmi face o vizită amicul M., nu ne văzusem de trei luni. Nici nu-l întreb dacă are chef de cafea, mă duc direct să o prepar, când mă oprește și-mi spune că vrea doar apă rece: e prea cald. După ce și-a potolit setea, l-am servit și cu o cafea răcoritoare. El își pune rar lapte în cafea, dar îi place să fie un pic dulce. Având asta în minte, am pus într-un pahar trei cuburi de gheață și 10 ml de sirop de piersică albă. Apoi, 90 ml de apă minerală. Și, peste toate, am turnat 40 ml de cafea Freddo Delicato. Am pus pe-o farfuriuță și câteva pătrățele de ciocolată – a zis nu, nu, așa cum mă așteptam, dar a ronțăit-o cu plăcere.
M-am amuzat când m-a sunat săptămâna trecută să mă întrebe cum să-și facă și el cafea “din aia bună”.

 

retete de cafea cu gheata nespresso

Explozie de caramel

Nu chiar explozie – adică n-a fost nimeni rănit în cadrul acestui experiment – , dar, într-adevăr, notele de caramel sărat sunt pregnante și delicioase. Rețeta asta am testat-o întâi eu, într-o sâmbătă dimineața în care voiam să beau ceva special. Mi-a plăcut mult și i-am preparat-o unei prietene care e înnebunită după orice conține caramel sărat.

Buuun. Am făcut spumă de lapte rece și apoi am turnat-o într-un pahar cu trei cuburi de gheață care se lăfăiau în 10 ml de sirop de caramel sărat. Peste toate, 40 ml de cafea Freddo Intenso. Poate am exagerat (deși am martori care jură că nu!), dar am mai pus un strop de caramel și peste spuma de lapte rece. Sincer, a ieșit o poezie.

 

 

În final, trebuie să recunosc că nu sunt – sau nu eram! – vreo mare specialistă în prepararea și combinarea cafelei. Însă e ceva la îndemâna oricui dacă ai cafeaua și espressor-ul potrivite. În rest, n-am făcut decât să trag cu ochiul la rețetele propuse de Nespresso și să fac spumă de lapte doar apăsând pe un buton.
Mai vreau să spun un singur lucru despre rețetele răcoritoare de cafea: că nu chiar orice sortiment de cafea e potrivit. Nu întâmplător am scris despre cele două, ci pentru că au fost gândite special pentru a fi băute reci. Nespresso testează diferite combinații între cafea și gheață de peste cinci ani. În acești cinci ani, compania a creat peste 100 de prototipuri de cafea, însă au lansat numai zece sortimente – pe cele mai bune, cele care sunt cu adevărat puse în valoare atunci când sunt extrase peste gheață.

 

În final, repet ceva ce am mai spus, dar e important: reciclează capsulele Nespresso. Sunt create din aluminiu, material care poate fi reciclat la infinit. Informații despre reciclarea capsulelor găsești aici (cred că sunt răspunsuri la toate întrebările posibile, dar, dacă e ceva ce nu afli de acolo, poți să-mi lași un comentariu). Ca să rezum, poți lăsa capsulele folosite la orice punct de livrare din București și Cluj, sau le poți preda curierului DPD, când îți aduce o nouă comandă de cafea.

 

Foto: Nespresso.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI...

Comments are closed.