Parcă a început să-mi placă iarna mai mult când am văzut ultimele ediții limitate de la COS. Îmi mai trebuie doar o sumă nelimitată pe card.
Mati Ventrillon este prontre puținii care încă produc tricotaje pe Fair Isle – o insulă micuță din nordul Scoției unde locuiesc permanent doar vreo 60 de oameni. Fair Isle este cunoscută pentru un anumit tip de tricotaje care poartă numele insulei și care sunt produse de mai bine de 200 de ani cu foarte puține modificări.
Asta am vrut să spun prin colaborări atent alese: pentru această linie de tricotaje, COS n-a căutat doar un designer cu experiență, ci unul care creează într-un anumit stil și într-un loc cunoscut pentru aceste tricotaje de sute de ani.
Astfel, brandul nu-ți vinde doar un pulover drăguț – ci un pulover care spune o poveste despre valori și despre păstrarea tradițiilor.
Foto: Mati Ventrillon
De altfel chiar și Ventrillon (care, în 2007, a părăsit Londra și s-a stabilit în Fair Isle) spune că „este admirabil că brandul COS și-a luat timp să găsească pe cineva din Fair Isle care să lucreze acest proiect.”
Colecția cuprinde patru piese Fair Isle – sunt încă pe site, am verificat acum. Și nici nu sunt foarte scumpe, păstrează zona de preț a tricotajelor de la COS. Sunt trei pulovere unisex și o căciulă dintr-un mix de lână, alpaca și alte fibre provenite din surse responsabile.
Motivul puloverelor este creat exclusiv pentru COS: o interpretare unică a celebrului tricotaj festiv Fair Isle.
Un interviu cu Mati Ventrillon găsiți pe site-ul COS. Recunosc că nu o știam, dar mi se pare foarte frumos ce face, tocmai am căutat mai multe despre ea.
O altă colaborare frumoasă în urma căruia au rezultat două pături din lână și cașmir.
Begg × Co are o istorie lungă – a fost fondat în 1866 de Alex Begg, în orașul scoțian Paisley, renumit pentru tradiția în artizanat.
De altfel, inițial brandul a creat șaluri cu motive paisley – acele iconice forme de lacrimă. Apoi, în 1902, Begg × Co s-a relocat în Ayr, un oraș de pe coastă unde a rămas până în prezent.
Foto: Begg × Co
Brandul e cunoscut pentru produsele din cașmir și pentru felul în care îmbină tradiția cu tehnica modernă.
Încă mai folosește războaie de țeșut de acum 100 de ani, artizani care știu să lucreze cu lână, cașmir, mătase, dar și mașini noi, care-i permit să creeze niște produse actuale și de calitate foarte bună.
Rezultatul colaborării cu COS costă în două pături din lână și cașmir, pe albastru și pe maro.
Recunosc că păturile nu prea făceau parte din viața mea până acum câțiva ani, deși nu știu din ce motiv. Însă, de câțiva ani încoace, îmi place să pun o pătură pe mine și să citesc în timp ce mai iau câte o gură de cafea caldă – e o senzație confortabilă, de acasă, de „nu mă grăbesc nicăieri”.
Nu știu dacă sunt în magazinele de la noi (e perioada reducerilor și mi-a fost teamă că, dacă intru, o să mă pierd pe-acolo), dar cele două pături sunt disponibile pe site, am verificat eu.
Foto: COS
→ Un text încă actual, deși… o să vedeți voi când a fost scris 🙂
→ Unii oameni sunt convinși că se pricep la toate.
→ Bucurie pentru ochi 🙂
Uaaa, pătura aia fix la asta m-a dus cu gândul: o zi ploioasă de noiembrie, o carte bună și liniște în casă (vise, soro, vise 😂)
Sau ianuarie. Sau februarie 🙂