Pentru că peste tot se vorbește despre campania electorală, Ioana și Maria m-au întrebat acum ceva vreme: „Mama, tu cu cine votezi?”
M-a surprins puțin întrebarea lor – aici e vina mea, că mie mi se pare că ele sunt încă mici, dar uite că nu mai sunt atât de mici. Și am ezitat să le răspund pentru că simțeam că nu sunt împăcată. Plus că ele așteptau și o justificare. Votez cu X pentru că…
Așa că le-am spus fix ce simțeam. Că, din punctul meu de vedere, nu există candidatul ideal. Că nici unul dintre ei nu m-a convins cu adevărat, nu mi-a dat sentimentul ăla că, dacă votez cu el, se schimbă ceva în mai bine.
– Și atunci de ce votezi? Ești obligată?
Iată întrebarea care m-a înflăcărat :). Am povestit – pasional, așa – despre cum femeile n-au avut drept de vot ani în șir. Și despre perioada comunismului în care votul nu conta, pentru că alegerile erau falsificate.
Dar le-am spus mai ales că trebuie să prețuim dreptul de a vota – pentru că e un drept, nu o obligație.
Și că acest drept înseamnă libertatea de a alege tu versus a-i lăsa pe alții să voteze pentru tine.
În cazul meu e încă un an în care votez cu răul cel mai mic. Nu neapărat pentru cineva, ci împotriva altora.
Nu știu cine va fi următorul președinte, însă știu că nu aș suporta să stau acasă, să nu merg la vot, și-apoi să mă plâng că nu-mi convine.
Ceea ce le învăț și pe fetele mele, nu doar în acest caz, ci în general: să încerce să facă ceva, să schimbe ceva – nu să stea pe margine și să primească doar ce le dau alții.
P.S.: În caz că nu e destul de clar, scopul articolului meu nu e de a naștere vreunei dezbateri policite. Nici de a vă îndemna să votați cu un candidat sau cu altul.
Tot ce am vrut să fac e să vă povestesc o întâmplare adevărată care mi-a amintit cât de important e să ne exercităm dreptul la vot. Ceea ce sper că veți face și voi.
Foto: Unsplash.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmăriți-mă pe Instagram, @maracoman
Daaa, clar, fetele deștepte merg la vot. Eu merg cu fiica mea, 25 ani. 🥰
👏👏👏
Ai mare dreptate. Fetele mele sunt mari (39, 37, 35) dar, merg la vot pentru că, au văzut, de la noi, că așa e normal. Am avut o dezbatere, în seara asta pe watsapp, despre cine cu cine votează. Nu încercăm să ne influențăm doar, ne spunem punctul de vedere. Clar e important ce văd, în familie, așa o să se comporte ca adulți. Nu ai dreptul să comentezi dacă ai stat acasă, nu ai vrut să votezi. Eu locuiesc în Germania, am găsit o secție de votare la 40 km de mine și o să merg. Sperăm să iasă răul cel mai mic.
Și eu sper la fel.
Tu chiar faci un efort să ajungi la vot, pe când noi, aici, trebuie doar să ieșim din casă.
Acum e prima data cand imi trece asta prin cap: oare chiar erau falsificate alegerile pe vremea raposatului?! 🙃 Incep sa am indoieli 🤪
Legat de copii, noi suntem la faza cand il intrebam pe al nostru (31) cu cine sa votam pentru viitorul lui. Pana acum au coincis “gusturile” 🤘🤞
Da, chiar erau falsificate. Era și o problemă dacă nu mergeai la vot.
Eu merg la vot pentru că, deși e un drept, eu consider că e obligație. Votul meu îmi dă dreptul să-mi exprim mulțumirea sau nemulțumirea in raport cu ceea ce se întâmplă în țară după alegeri. Cei care nu votează se lipsesc de acest drept atunci când lasă “cârma” în mâna celorlalți.
Mai ales în contextul de acum.
🙏🙏🙏