Pe care mi le-am demolat de una singură.
V-am povestit de curând despre experiența mea cu cărțile în format digital; ei bine, vreau să vorbesc și despre faptul că mi-a dărâmat niște mituri – sau să le spun, mai bine, idei preconcepute. Le las mai jos, în cazul în care mai e cineva în aceeași situație.
Am vorbit deja despre asta, n-o să mă repet. Chiar sunt puține zilele în care nu ai măcar 15 minute pe zi pentru o carte. Eu am acest ritual cu audiobook-urile dimineața, dar uneori le ascult și când fac curat în casă, când împăturesc rufele sau când gătesc. La fel, când plec de acasă, pe jos sau cu metroul. E timpul despre care înainte credeam că e “pierdut” – am reușit să îl transform în timp câștigat.
2. Că ebook-urile nu au farmecul cărților
Sunt două experiențe diferite. Nu poți vorbi despre “farmecul” unui lucru pe care nu l-ai încercat. Ebook-urile nu miros a hârtie, însă au alte avantaje. Le ai mereu cu tine – pe toate, nu doar o carte sau două. Dacă ești în vacanță și nu-ți place cartea pe care ai început-o, poți să treci imediat la alta. E simplu să faci asta când ai cu tine o întreagă bibliotecă virtuală.
Încă ceva ce, de data asta, nu poți alege în cazul cărților hard-copy: mărimea fontului, spațierea, nuanța background-ului.
3. Că mă dor ochii de la prea mult timp petrecut pe telefon
Am constatat că nu, nu mă dor. Și, ca să evit orice disconfort, Când citesc în aplicația selectez modul sepia – paginile au culoarea hârtiei și nu e deloc deranjant pentru mine. Plus că nu citesc jumătate de zi. Folosesc ebooks în special când sunt pe drumuri sau în vacanță. Uneori, dacă plec în oraș, citesc varianta electronică a unei cărți pe care acasă o citesc fizic, doar că n-am mai luat-o cu mine. Și asta nu mă costă nimic în plus, intră în abonamentul lunar.
4. Că e superficial să asculți audiobook-uri
O fi, dar versus deloc? Pentru că n-aș putea să citesc o carte în format fizic în drumul meu spre piață. Așa că prefer să ascult o carte, e un plus versus nimic.
Plus că, așa cum am mai povestit la un moment dat, sunt cărți pe care pur și simplu nu am plăcerea de a le citi pe hârtie. De exemplu, vreau să aflu ce are de spus (cartea lui pare potrivită pentru cei care vor să-și țină în frâu anxietățile) și știu că nu aș putea să o citesc pe hârtie. Mă plictisesc foarte repede dacă nu am o poveste, un fir roșu, un roman care să mă prindă și să mă fascineze. Așa că am ales să ascult acest gen de cărți.
5. Că nu ești atent când asculți audiobook-uri
Da, asta mi se mai întâmplă și mie uneori, dar la fel pățesc și cu cărțile în format fizic, mai ales cele din categoria despre care am scris mai sus. Când îmi stă mintea-n altă parte (mai ales când am o perioadă aglomerată sau stresantă) trebuie să recitesc o pagină sau două, pentru că nu mai știu ce-am citit. E valabil pentru și pentru audiobooks: dau înapoi 30 de secunde. Sau poate 60… :).
6. Că e scump
Poate fi scump dacă nu-l folosești. Dar ai o perioadă de 15 zile în care poți testa Voxa fără să plătești. Eu zic că e de ajuns ca să-ți dai seama dacă ți se potrivește sau nu.
Abonamentul Voxa costă cât o carte tipărită, apărută recent. Sau cât un bilet de film și o pungă de popcorn, la mall. Avantajul pe care îl văd eu la Voxa e, însă, că plătești doar costul abonamentului lunar și nimic altceva – față de alte aplicații de același gen, unde trebuie să cumperi și cărțile. Aplicația pe care o folosesc eu e, practic, un fel de Netflix, dar cu ebook-uri și audiobook-uri.
Dacă intrați la mine pe Instagram zilele astea, o să găsiți și un cod de discount pentru noii abonați.
Fotografia mea e realizată de Andreea Macri, într-o primăvară, pentru un proiect personal de-ale Andreei.
Nouă (adulți) ne plac și cărțile în format electronic, am cumpărat, în timp, câteva e-bookuri. Nu am încercat o aplicație, dar mă tentează să folosesc Voxa. Aștept un concediu de o săptămână… Audio book – nu mă tentează, dar e bun la școală când copiii nu mai vor să citească o carte, iar mama insistă să nu fie doar rezumatul de pe net 😊 (copiii mei adolescenți au folosit audio book-uri și, între timp, mai făceau și altceva, dar mi-au zis că erau atenți la lectură… și s-au descurcat și la lecție).
Audiobook-urile sunt bune când ești în mișcare :).
Iar cu aplicația nu mai cumperi câte o carte, ai un abonament la o bibliotecă întreagă.
Așa e, o carte digitală n-o să aibă niciodată farmecul uneia tipărite. Dar de când am descoperit kindle (atât device-ul, cât și aplicația pentru mobil), am renunțat și eu la prejudecăți (exact cele pe care le-ai menționat și tu) și aleg să nu mai câcotesc că, vezi Doamne, “nu-i același lucru”, ci să mă bucur că trăim vremuri în care avem atâtea opțiuni. Orice e mai bun decât nimic, right? 🙂
Și, cum am mai zis în alt articol, nu se anulează :). Cărțile în format fizic fac echipă bună cu cele digitale în funcție de unde, când, cum.
Exaaaaact! 🙂
eu citesc de mult time in format electronic, de prin 2008. ma ajuta sa am mai multe carti cu mine ca nu stiam niciodata cat timp am sa citesc. Ajuta si cu spatiul in casa, ca nu prea sunt darnica cu cartile. eu folosesc Kindle, sunt la al-4lea Kindle. Cand am trecut la unul nou mama mea a inceput si ea sa citeasca folosindul pe cel vechi, si acuma si copilul meu citeste pe kindle. e super usor sa il iau cu mine sa citeasca cand asteptam la restaurant, la doctor, in aeroport.
Ascult si carti audio, cand fac treaba, dar prefer sa citesc. unde locuiesc eu poti sa imprumuti cartile de la biblioteca si sa le primesti pe kindle. Iubesc Ebooks
Tu ai deja experiență 🙂
Mi se pare foarte tare ideea de a împrumuta cărți direct pe Kindle, nu știam de ea.
nu stiu daca este functionala in Romania. In germania exista un ebook reader numit Tolino, care iti permite sa imprumuti carti de la librariile publice la care esti inregistrat, nu merge cu kindle. In alte tari merge cu kindle.