Da, acasă, adică acel loc în care ar trebui să fie cald și bine.
Acum un an, în timp ce afară erau mai puțin de zero grade, stăteam de vorbă cu prietena mea care era disperată: n-avea nici căldură, nici apă caldă, fetița ei era răcită și nu mai știa ce să facă. Cumpărase un calorifer și încălzea apă pe aragaz, dar cât timp poți trăi așa? De câte calorifere e nevoie ca să încălzești un apartament, nu doar o cameră? Cum e să te speli în lighean, într-o baie în care e frig, de nici nu-ți vine să-ți scoți hainele?
Și mie mi-a fost frig, deși, din fericire, a trecut mult timp de-atunci. Mi-a fost frig în facultate, când verificam în fiecare zi caloriferele reci și îmi imaginam ziua în care, în sfârșit, se vor încălzi.
Locuiam într-un apartament împreună cu două colege și ne încălzeam în bucătărie, cu cuptorul aprins. Mâncam ciorbă și beam cafea fierbinte, iar noaptea dormeam în trening. Cât despre zilele fără apă caldă, nici nu vreau să vorbesc. Bine că n-am avut parte de prea multe, pentru că spălatul pe cap cu apă încălzită și clătitul cu ibricul fac parte din acele lucruri de care nici nu vreau să-mi amintesc.
Confort acolo unde chiar este nevoie
Vestea tristă e că sunt mulți oameni care trăiesc așa în fiecare zi. Nu doar o câteva zile, o săptămână sau o lună. Din contră: în viața lor, frigul de acasă e regula.
Un sfert din populația României locuiește într-o gospodărie care nu dispune de baie, duș sau toaletă cu apă curentă. Accesul la apa caldă rămâne o problemă majoră în mii de instituții din România, așa cum sunt școlile și grădinițele în special din mediul rural. Bine, asta nu înseamnă că nu se întâmplă ca în școlile din Capitală să nu fie căldură – doar că de obicei sunt perioade destul de scurte.
În acest context, orice inițiativă care îi ajută pe oameni să trăiască în condiții decente e mai mult decât bine-venită. De aceea voi vorbi în continuare despre un proiect în urma căruia au primit ajutor peste 70 de mii de oameni în acest an și peste 200 de mii, în ultimii patru ani. Este vorba despre campania umanitară Ariston Comfort Challenge (ajunsă la cea de-a patra ediție) în parteneriat cu Crucea Roșie Română.
Obiectivul principal al proiectului a fost să ofere confortul acolo unde este nevoie, acolo unde pare greu de atins și să transforme accesul la apă caldă din România în ceva de care beneficiază toată lumea.
Elisabeta Lipă și Andrei Roșu, susținătorii proiectului
Astfel, Caravana Ariston din acest an a început în luna septembrie și a parcurs 26 de județe pentru a ajunge în localitățile identificate de către Crucea Roșie Română unde au fost donate boilere electrice către instituții importante care nu beneficiază de echipamente de încălzire a apei, așa cum sunt: școli, grădinițe, cabinete medicale, cămine de bătrâni și copii.
Proiectul face parte din platformă extinsă de programe sociale Ariston pentru comunitate care reuneşte toate proiectele de CSR sub o misiune comună, unitară, aceea de a duce confortul acolo unde este nevoie oferind astfel o contribuție reală în comunitățile în care activează. Platforma este o continuare locală a campaniei globale Ariston Comfort Challenge.
Și în acest an s-au alăturat campaniei Elisabeta Lipă, cvintuplă campioană olimpică la canotaj și președinte al Federației Române de Canotaj, și sportivul de anduranță Andrei Roșu. Aceștia și-au asumat experimentarea unei situații inconfortabile, pentru a demonstra faptul că ceea ce pentru unii este doar o provocare, pentru prea mulți români este o rutină zilnică. Video-urile celor doi fac o paralelă interesantă între ce înseamnă pentru niște sportiv de performanță să fie într-un context dificil la un moment dat și viața oamenilor pentru care apa caldă este un lux – tot un context dificil, dar în care trăiesc în fiecare zi.
O notă optimistă
E important să ne uităm și la pașii care au fost făcuți în direcția bună, motiv pentru care las mai jos și rezultatele acestei campanii.
În cei patru ani de când a fost lansată, au fost donate 2 150 de echipamente performante de încălzire a apei către 1 238 de instituții de învățământ, cămine de bătrâni și centre medicale din țară, oferind astfel acces la apă caldă pentru 240 199 de persoane.
În cadrul ediției din 2021, implementată la nivel național cu sprijinul parternerului tradițional – Crucea Roșie, Ariston Thermo a donat 658 de echipamente termice de ultimă generație către 369 de instituții din întreaga țară, de care beneficiază în prezent peste 74 917 de copii și vârstnici.
Nu-mi rămâne decât să sper că, în viitorul apropiat, vor fi din ce în ce mai puțini oameni pentru care condițiile unui trai decent să reprezinte un lux.
Foto principală: Alex Padurariu / Unsplash.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman
Artiston Comfort Challenge (ajunsă la cea de-a patra ediție)…
Mulțumesc. Nu văzusem.