Cu toate astea, în ultimii ani 3 ani am făcut mai multe controale medicale decât în ultimii 20.
De câte ori ați mers la doctor în copilărie? Cât de des făceau asta părinții voștri?
Sunt curioasă dacă cei născuți după 1990 – sau poate după 2000 – au răspunsuri diferite față de cei din generația mea. Pentru că, atunci când eram eu mică, dacă mă duceau ai mei la vreun consult, situația era gravă. Ideea de prevenție sau de analize anuale era aproape exotică.
Mi-a trebuit mult timp să schimb acest obicei din copilărie și să merg la doctor preventiv.
Am scris aici despre cum mi-am depășit frica și cât de mult înseamnă asta pentru mine: practic, nu mai am motive de îngrijorare și pot să-mi îndrept energia spre celelalte lucruri pe care să îmi doresc să le fac.
Să aflu că sunt sănătoasă e cea mai bună veste pe care o pot primi
Recunosc că am ajuns „la zi” cu analizele, ecografiile și consultațiile medicale abia când mi-am făcut un abonament.
Înainte, tot amânam – nu neapărat din cauza costului, dar cântărea și el uneori. Știu că în România accesul la sănătate este gratuit pentru angajații care plătesc taxe, însă am preferat să-mi fac majoritatea investigațiilor în privat. Îmi e mai confortabil din mai multe motive, de la faptul că mă pot programa la o anumită oră până la tot ce ține de atitudine, atenție, timp, curățenie, îndrumare etc.
Am abonament la Regina Maria de aproape trei ani și tot de atunci am mai multă grijă de sănătatea mea. Inițial n-am fost convinsă că prețul abonamentului pe care l-am ales e justificat pentru nevoile mele.
Însă s-au întâmplat două lucruri:
În aplicația mea de sănătate Regina Maria îmi fac programările singură, iar acesta e un punct forte pentru că mă scutește de așteptarea de la telefon. Îmi aleg medicul, văd ce feedback a primit de la alți pacienți, aleg clinica, văd exact cât costă consultația, dacă am reducere sau dacă e inclusă în abonament.
Mai nou, cu ultimul update, văd și ce sumă am economisit. În cazul meu e vorba despre 3353 de lei doar în acest an – și mai am deja 3 programări pentru luna aceasta: la dermatolog (pentru petele pigmentare care s-au estompat cu creme speciale, dar vreau să văd evoluția și ce trebuie să fac în continuare), la medicul generalist (am câteva analize care n-au ieșit chiar bine) și la ortoped (am spus deja, aș vrea să alerg din nou, fără durere).
Nu mi-e confortabil să vorbesc despre bani în relație cu sănătatea – doar e cea mai bună investiție. Însă știm cu toții că serviciile medicale nu sunt ieftine, iar varianta abonamentului chiar se concretizează și în economisirea unei anumite sume. Desigur, e valabil pentru cineva care își face, în fiecare an, cel puțin investigațiile recomandate.
Dar, pentru mine, suma pe care am economisit-o cu abonamentul de sănătate nu reprezintă doar niște bani cu care pot cumpăra orice altceva. Este mai mult decât atât: o dovadă că am grijă de mine și că, sănătoasă fiind, pot să am grijă de fetițele mele, de pisici și de bunici 😊.
Foto: Alex Gâlmeanu.
Nu îmi amintesc să mă fi dus vreodată la medic, sunt născuta in 1975. Ne tratam cum știa mamă, iar în copilăria mica venea o vecina și ne făcea cate un poligon când eram răciți rău.
La 14 ani, medicul de la școală mi-a spus că se aude ceva in neregula la inima și m-am trimis la o policlinica pentru consult. Mama mi-a spus cu ce tramvai pot ajunge acolo…
Când celălalt medic mi-a trimis la un specialist (din fericire nu a fost nimic grav), a mers cu mine că era prea departe și nu știam să ajung singură.
La stomatolog ajungeam doar in ultima fază, pentru extracții, prima a fost la 13 ani. Mi-am reparat dantura târziu, spre 40 de ani, cu multe cheltuieli și suferințe.
Alte timpuri….cu copiii mei (3) ajung la specialiști de cate ori simt că ceva e in neregula. Nu mi-aș ierta niciodată nici gândul că ar putea păți ceva și eu să nu fac nimic.
In copilărie, mergeam la medic când aveam o problema. Acum merg și preventiv, dar personal, mă voi orienta inspre alți medici, la Regina Maria nu am avut experiente pozitive deloc. Prefer să plătesc, dar să știu că am parte de implicare și diagnosticare corectă
Multumesc pentru articol, Mara. Faptul ca nu ne doare nimic nu ar trebui sa fie un argument impotriva mersului preventiv la medic, la Regina Maria sau in alta parte. In anumite cazuri durerea apare cand este deja tarziu.
Ai perfectă dreptate 🤗