Întoarcerea dragonilor și a familiei Targaryen
Bucurie
Întoarcerea dragonilor și a familiei Targaryen
09 aug. 2022 | 2 comentarii

„Casa Dragonului” („House of the Dragon”) se numește noul serial care va avea premiera pe 22 august la HBO și HBO Max. Cu ocazia asta am participat la o discuție cu doi dintre actorii din serial, Eve Best și Steve Toussaint. Este o exclusivitate pentru blogul meu – micile bucurii ale meseriei :).

Eram la mare în ziua în care a avut loc dialogul dintre presă și actorii din “Casa Dragonului”. A fost o întâlnire virtuală în care cei doi actori au răspuns întrebărilor puse de jurnaliști din diverse țări. Am făcut parte dintre ei, motiv pentru care vreau să mă și laud un pic, mai ales că am fost singura din România care a participat la această discuție. 

 

Eve și Steve au fost relaxați și simpatici, au râs și-au glumit și au făcut eforturi să răspundă întrebărilor fără să dezvăluie prea mult despre serial. Nici eu nu știu multe despre poveste – am văzut doar primul episod, pe care mi l-au pus la dispoziție cei de la HBO Max.

„Casa Dragonului” are zece episoade și e un serial care are la bază volumul „Foc şi sânge” („Fire & Blood”), semnat de George R.R. Martin. Acțiunea se petrece cu 200 de ani înainte de întâmplările din „Urzeala tronurilor” („Game of Thrones”) și spune povestea Casei Targaryen.

 

Personajele pe care le interpretează Eve Best și Steve Toussaint sunt un cuplu în serial.

Eve este prinţesa Rhaenys Targaryen, călăreaţă de dragoni, soţia lordului Corlys Velaryon, supranumită şi „Regina care n-a Fost” – pentru că, deşi ar fi trebuit să moştenească tronul, acesta a fost încredinţat de către Marele Consiliu vărului ei, Viserys, pentru simplul motiv că era bărbat.

Steve este Lordul Corlys Velaryon, „Şarpele Mării”. Are o descendenţă Valyrian la fel de veche ca a casei Targaryen și a devenit cunoscut  drept „Şarpele Mării”, cel mai important aventurier nautic din istoria Westeros. Lord Corlys şi-a consolidat o poziţie politică de invidiat, cu mai multe bogăţii decât Casa Lannister şi cu cea mai mare flotă din lume.

 

Sper să vă placă interviul și stați aproape: mai am o surpriză editorială pe acest subiect. Dar o mai păstrez un pic, să fie mai aproape de premieră.

 

Eve Best Casa Dragonului
Eve Best fotografiată de Rachell Smith

 

Ne puteți spune câte ceva despre interacțiunea personajelor voastre cu celelalte? Nu știu prea multe, am văzut doar primul episod.

Eve: Eu nu am un rol formal la curte. E unul dintre lucrurile frustrante pentru că personajul meu – n. red: prinţesa Rhaenys Targaryen, călăreaţă de dragoni, soţia lordului Corlys Velaryon – este supranumit „Regina care n-a Fost” (The Queen Who Never Was). Toată povestea are loc într-o societate patriarhală. Personajul meu e un fel de Hillary Clinton, de fapt: e cea mai potrivită pentru job (n.red.: pentru a fi numită moștenitoarea tronului). Dar, din păcate, nu a fost luată în calcul din cauză că este femeie. Rhaenys se aseamănă cu Hillary Clinton, fiind în această poziție ciudată: știe multe despre politică, e foarte experimentată, extrem de inteligentă și incredibil de calificată, dar nu are, de fapt, nici un rol și nimic concret de făcut. Soțul ei este la curte, face parte din consiliu, ia decizii, ia parte la întâlnirile din acel grup minunat care este format doar din bărbați. Iar femeile servesc bărbații cu vin și au grijă de copii, ceea ce e o poveste standard și foarte familiară, am auzit-o de multe ori.

De aceea cred că e frustrant pentru Rhaenys. Ea are o relație interesantă cu Rhaenyra pentru că probabil că se recunoaște pe ea însăși în tânăra Rhaenyra: o fată deșteaptă, strălucitoare, precoce, poate și un pic rebelă. E vorba și despre un soi de mentorat, probabil singura acțiune pe care o poate lua. Totuși, cred că vom descoperi și o altă parte a ei, ceva mai întunecată. Pentru Rhaenys e dificil să vadă cum Rhaenyra e numită moștenitoare. Ei bine, e complicat de explicat, iar totul se încâlcește pe măsură ce înaintăm în poveste. Sunt multe de descoperit.

Steve: Corlys, personajul meu, ține foarte mult la familia lui și e implicat în politică. El chiar este convins că actualul rege este un om bun, dar că nu este un rege bun pentru momentul respectiv – acesta e contextul pe care îl descoperim la începutul serialului. Corlys crede că soția lui, Regina care n-a Fost, ar fi trebuit să fie moștenitoarea tronului. Și o parte dintre eforturile lui, cel puțin pentru prima parte a sezonului, au această motivație: vrea să facă în așa fel încât să o aducă pe soția sa sau măcar pe cineva din familia lui aproape de tron.

 

Nu am televizor de foarte mulți ani, deci nu știam prea multe despre amploarea și enormitatea acelei lumi. Deci eram aproape virgină în ceea ce privește „Urzeala tronurilor”. Și într-un fel încă mai sunt.

(Eve Best)

 

Care a fost primul lucru la care v-ați gândit când ați aflat că veți juca în „Casa Dragonului”?

Steve: Ei bine, sincer să fiu, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: “Uraaa, pot să-mi plătesc creditul ipotecar”!

Eve: Da. (râde). Sau o mică parte din creditul ipotecar!

Steve: Știi, la început nu mi-am dat seama care sunt implicațiile. Sigur, am avut niște discuții, dar nu aveam idee cât de mare, cât de cunoscut va fi acest serial. Știu că sună straniu și un pic stupid, însă, ca actor, îți faci treaba, dar uiți că oamenii chiar se vor uita la serial. E ciudat, dar când muncești ești doar concentrat să-ți faci treaba cât mai bine, să-ți înveți replicile și tot ce e nevoie, lucrezi cu ceilalți actori… Dar apoi a fost un moment în care serialul a fost anunțat în presă, iar prietenii mei mi-au spus: “Oh, wow, dar asta nu e doar încă un rol. Chiar o să fie un serial urmărit de mulți.” Recunosc, e un sentiment incitant și foarte înfricoșător în același timp.

Eve: Da, nu e ca atunci când joci teatru, live, nu ai audiența acolo, pe set. Deci am făcut toată munca înainte; un job și nimic mai mult. Sigur că a fost minunat și incitant să aflu că voi juca în serial, dar eu nu știam prea multe despre „Urzeala tronurilor” („Game of Thrones”), pentru că nu l-am văzut. Nu am televizor de foarte mulți ani, deci nu știam prea multe despre amploarea și enormitatea acelei lumi. Deci eram aproape virgină în ceea ce privește „Urzeala tronurilor” („Game of Thrones”). Și într-un fel încă mai sunt. Dar abia acum, în perioada asta, când am început să purtăm aceste conversații, să dăm interviuri, mi-am dat seama de amploarea întregii povești.

 

steve-toussaint-house-of-the-dragon
Steve Toussaint în „Casa Dragonului”

 

Care sunt diferențele dintre „Urzeala tronurilor” și acest serial nou? Sigur, cu excepția perioadei în care are loc povestea și a actorilor, care sunt diferiți.

Steve: Ei bine, e important ca acțiunea să se desfășoare într-o lume asemănătoare, pentru ca cineva care a văzut „Urzeala tronurilor” să o recunoască. Deși miza e la fel de mare, cred că acest serial are o abordare mai intimă. Cu siguranță se pune un accent mai mare pe relațiile interpersonale și pe dinamica dintre personaje. Sigur, show-ul este epic, dar undeva, în mijlocul lui, avem și dramele oamenilor.

Eve: E și drama unei familii, iar serialul se concentrează pe ideea de a zdrobi răul, pe prăbușirea patriarhatului. Vedem ce se întâmplă când la conducere este o femeie, când o femeie devine regină și ce implicații are asta pentru acea perioadă. Vorbim despre familia Targaryen care, în acel moment, deține puterea. Aș asemăna perioada cu cea a Imperiului Roman, fix înainte să se prăbușească. Iar acest colaps este împletit în jurul poveștii acestor femei care descoperă cum să conducă și ce ar putea funcționa. Și sunt și mult mai mulți membri ai familiei Targaryen, chiar sute.

Steve: Și dragoni.

Eve: Mii de dragoni! Deci e diferit, sunt cu totul alte personaje și altă perioadă în timp.

 

Eve, ce ți-a plăcut cel mai mult la personajul tău?

Îmi place la nebunie că știe să călărească un dragon. Și că arată foarte cool. E un politician minunat, imperturbabilă, cu un calm aparent, e capabilă să joace acest joc politic fără să facă vreun efort. Și, în același timp, e o călăreață dură de dragoni, iar asta implică o ferocitate sălbatică.

 

Cred că orice dramă bine făcută, indiferent în ce perioadă din istorie e plasată, reflectă foarte bine vremurile în care a fost creată. Deci și această dramă va fi o reflexie foarte bună a timpului în care trăim acum.

(Steve Toussaint)

Steve Toussaint Casa Dragonului
Steve Toussaint fotografiat de Rachell Smith

 

Sunt destui critici care au spus că în „Urzeala tronurilor” e prea multă violență împotriva femeilor și prea mulți albi. Cât de corect vi se pare? Și cum îndreaptă lucrurile acest serial?

Eve: Cred că serialul „Casa Dragonului” rebalansează lucrurile. Asta e părerea mea. De altfel, și Ryan J. Condal, și Miguel Sapochnik, producătorii serialului, au fost atenți la aceste aspecte. Unul din scopurile lor a fost să redreseze aceste două zone. Lumea s-a schimbat mult de la primul sezon din „Urzeala tronurilor”. Au fost o mulțime de schimbări, s-au întâmplat atâtea lucruri și multe nu mai sunt tolerate. Cred că aceste schimbări se reflectă în castingul serialului și în scenariu.

Steve: Cred că orice dramă bine făcută, indiferent în ce perioadă din istorie e plasată, reflectă foarte bine vremurile în care a fost creată. Deci și această dramă va fi o reflexie foarte bună a timpului în care trăim acum, chiar dacă subiectul ei e plasat într-o lume fantastică. Noi trăim într-o perioadă în care auzim diverse voci, o perioadă în care femeile reprezintă catalizatorul, așa cum sunt și în serial. Acum avem femei-regizor, femei implicate în tot felul de poziții, inclusiv pentru acest serial. Și ăsta e chiar un lucru bun și important. Contează mult să existe reprezentanți ai tuturor, să fie diverse voci. Și chiar cred că facem ceva în sensul ăsta, chiar dacă e un pas mic.

 

George R. R. Martin spunea că nu există că nu există nici un personaj în această serie pe care îl va iubi toată lumea. Că toate au defecte. Sunt toți oameni, fac și lucruri bune, și rele, mai ales când sunt conduși de dorința de putere, de gelozie, de răni vechi. Ce defecte au personajele pe care le interpretați?

Eve: Au multe, desigur! (râde)

Steve: Știi, de fapt ar trebui să vorbească fiecare despre defectele altui personaj. Ar fi distractiv!

Eve: Fiecare crede că e erou în propria lui viață.

Steve: Exact așa.

Eve: Dar, știi, Hitler credea despre el însuși că e cel mai bun om din lume, cel mai îngăduitor chiar. Știi doar că nici unul dintre noi nu ne considerăm vreun ticălos :).

Steve: De exemplu, personajul meu poate fi acuzat de faptul că își dorește cu disperare succesul, puterea. Pe de altă parte, el ar putea spune despre el însuși că nu face decât ce e nevoie pentru a-și proteja familia și moștenirea.

Eve: Fiecare acționează cu un motiv. Și cel mai bun motiv dintre toate este dragostea absolută. Există mereu o parte pozitivă. Știi ce? O să-ți spun ce mi-a plăcut cu adevărat. Am iubit scriitura. Mi-a plăcut la nebunie „Urzeala tronurilor” îmi amintesc că am adorat să citesc originalul. Și-mi amintesc și filmările noastre din „Casa dragonului”: nu știam niciodată dacă azi voi avea un rol pozitiv sau negativ. Uneori părea că lucrurile se schimbă de la o scenă la alta, chiar și de la o replică la alta. Am în minte o scenă cu Rhaenyra: jucând-o, mă gândeam că sunt, pur și simplu, o ticăloasă. Și-apoi am fost atât de bună și de dreaptă. Și-apoi am fost din nou ticăloasă și rea, iar asta se schimbă tot timpul. Cred că aici e bucuria, de fapt. E minunat să joci un astfel de personaj pentru că înseamnă că suntem ființe rotunde, complete, ca toți ceilalți.

 

Eve Best și Steve Toussaint, imagine din serial
Eve Best și Steve Toussaint, imagine din serial

 

Vă amintiți cum v-ați simțit când v-ați întâlnit prima dată pe set, purtând machiajul și costumele din film?

Eve: Ah, a fost suuuperb! Mai ales că noi am fost primii.

Steve: Așa e. Prima scenă care s-a filmat din serial a fost una cu noi doi.

Eve: Și a fost o scenă foarte dificilă din punct de vedere emoțional, cu o încărcătură foarte mare.

Steve: Am avut vreo două săptămâni de repetiții și de discuții. Și ne vedeam fiecare ca acum, eram la fel, mai puțin în perioada în care eu am avut barbă. După care ne-am trezit pe set, cu costume și machiaje, a fost superb. Foarte cool. Și-apoi a fost un moment în care am tot început să ne întâlnim, fiecare avea câte ceva de lucrat. Și ne uitam unii la alții și ne minunam.

Eve: E uimitor cum, atunci când ne îmbrăcam în costumele din film, deveneam dintr-o dată personaje. Deci, într-un fel, când nu purtam costumele ne era foarte ușor să ne susținem unii pe alții, să fim prietenoși. Și-apoi, dintr-o dată, când aveam și costumele, nu ne mai era așa de ușor! (râde). E un pic înfricoșător.

 

Ce înseamnă pentru un actor să fie parte dintr-o producție atât de mare, în care s-a investit atât de mult?

Eve: Scuze dacă răspunsul meu sună plictisitor, dar… e ca orice alt job, ca orice alt rol. Sigur, totul se întâmplă la o scară mult mai mare decât orice altceva am experimentat – și aici mă refer la numărul de oameni implicați, la numărul decorurilor construite, al costumelor, al pregătirilor. Apoi e și presiunea: presiunea timpului, presiunea de a da ce e mai bun și, pe deasupra, presiunea din cauza covid. Au fost în serial un număr incredibil de efecte speciale. Eu chiar n-am mai avut vreo experiență similară. Dar, în final, e ca orice alt job. Te trezești dimineața, mergi la machiaj și coafură. Pregătirile durează mult, apoi mergi pe set și încerci să dai tot ce ai mai bun.

Steve: Și mai e ceva important, mai ales că mare parte din ce facem noi are legătură cu imaginația. Trebuie să-ți imaginezi că ești într-un anumit scenariu, iar asta e mult mai ușor când ajungi pe set și totul e atât de bine lucrat până la cele mai mici detalii. Ajută mult, mai ales când încerci să-ți imaginezi că faci parte dintr-o anumită lume. Și te trezești că practic ești ÎN acea lume, stai acolo; de aceea actorilor le place atât de mult să fie pe set sau într-o locație în loc să filmeze cu un perete verde în spate. Acesta a fost unul dintre lucrurile minunate de la filmări, unul dintre lucrurile care te ajută să te cufunzi în acel loc, acea experiență, acea poveste. E unul dintre marile avantaje pe care le găsești într-o astfel de producție.

 

Foto: HBO Max.

 

Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri

Sunt de acord