Despre putere și alți demoni
Life
Despre putere și alți demoni

 

În jurul meu se tot vorbește, în diverse contexte, despre femei puternice și uneori mă abțin cu greu să nu-mi dau ochii peste cap. Mai ales când referirile la „femeia puternică” se fac după niște clișee care definesc, până la urmă, un fel de doamnă făcută din fier, cu fulgere în ochi, care nu clipește, nu plânge, nu greșește, nu regretă, nu nimic. Doamna asta are, desigur, un job C-level, o carieră, un renume și-o imagine fără pată.

Eu cred că femeia asta nu există. Și, dacă mă înșel, atunci sigur e teribil de plictisitoare.

 

Mara Coman TEDxBucharestSalon
Foto: Alex Gâlmeanu. Rochie Omra Design

 

Mi-am amintit de femeile puternice – și despre cum le definește fiecare dintre noi – zilele trecute, când am fost invitată să le ascult pe femeile care vor vorbi sâmbătă la TEDxBucharestSalon, la Women March Together. Primul lucru pe care am vrut să-l știu a fost, desigur, cine vorbește de data asta. Femei pe care le cunosc, dar și unele despre care încă nu știu mai nimic; dar sunt convinsă că nici una dintre ele n-o să vină să vândă iluzii și n-o să povestească doar despre partea plină a paharului, fără să amintească și de momente mai grele, și la ce a trebuit uneori să renunțe ca să ajungă acolo. De fapt, ăsta e motivul pentru care multe dintre discursurile TEDx atrag ca un magnet: le urmărești ca să afli ce au făcut niște oameni într-o situație dificilă, în care te-ai putea trezi și tu. Cum au reacționat ei când au simțit că au atins cel mai de jos punct și, mai important, cum s-au ridicat de acolo.

 

OK, și-atunci ce e, de fapt, o femeie puternică? Cea care nu greșește niciodată sau cea care are curajul să-ți spună că i-a fost și greu?

Prima mea amintire legată de subiectul ăsta vine de prin adolescență. Discuție în contradictoriu cu părinții. Îmi dau lacrimile și taică-meu îmi spune să nu mai plâng, că fata lui nu e slabă, ca să plângă.
Pe atunci, nici eu, nici tata n-aveam de unde ști că legile parentingului modern se vor situa la un nivel diametral opus și că, ani mai târziu, vom fi sfătuiți să ne lăsăm copiii să plângă. Așa cum nu bănuiam nici că o să am nevoie de multe ore de terapie ca, adult fiind, să-mi pot exprima din nou durerea prin lacrimi. De altfel, nu-mi iese prea bine nici în ziua de azi. Dar, lăsând la o parte treaba asta cu lacrimile, lucrul care mi-a intrat bine în minte e că a fi slab – și mai ales a arăta că ești slab – e ceva rău. În consecință, am încercat să-mi ascund cât mai bine eșecurile, nehotărârile, fricile. Purtam și eu o mască. Voiam să par puternică, deși nu aveam responsabilitatea vreunei poziții sociale care să-mi dea iluzia că trebuie să mă port ca o doamnă făcută din fier. Și era teribil de obositor.

 

Am înțeles greu – și poate nici acum pe deplin – că, dacă recunoaști că treci printr-o perioadă dificilă, dacă nu știi ce decizie să iei, dacă ai făcut ceva ce regreți sau dacă te doare, nu înseamnă că ești un om slab. La fel cum uneori e nevoie de un plâns zdravăn pentru a putea să te ridici din nou în picioare și pentru a o lua de la capăt. Să și vorbești despre toate astea, chiar și cu cei apropiați, nu e deloc ușor. Retrăiești niște momente grele, dar, la final, experiența e una care te eliberează. Și te face mai puternică decât dacă ai ascunde totul sub preș.

 

Avem, desigur, definiții diferite despre ce înseamnă o femeie – sau o persoană – puternică. Ea poate fi o femeie care conduce un business important. Sau o femeie care nu clipește, nu plânge, nu greșește, nu regretă, nu nimic. Pentru părinții mei, puternică era, probabil, femeia care nu plânge.

 

Cât despre mine, ei bine, eu m-am simțit puternică atunci când…

… i-am spus unui prieten că a făcut un gest care m-a rănit. A fost incomod și, acum câțiva ani, n-aș fi putut să recunosc asta;
… m-am lăsat de fumat;
… am început să alerg în parc. Am avut scutire la sport dintr-a cincea până când am terminat liceul, deci eram convinsă că nu pot să alerg nici măcar un kilometru;
… am încheiat o relație care nu mergea deloc, deși mi-era teamă de ce mă așteaptă după. Din fericire m-au așteptat numai lucruri bune;
… am terminat un proiect greu, pe care inițial crezusem că n-o să-l pot duce la capăt. Ba chiar mi-a ieșit mai bine decât sperasem;
… mi-am ținut fetițele strâns în brațe și nu le-am spus să nu mai plângă.

 


CONCURS

Pentru mine, putere înseamnă și să ai curajul să urci pe o scenă și să povestești despre tine, în fața atâtor oameni, niște experiențe care te-au marcat. Iar sâmbătă, la TEDxBucharestSalon – Women March Together, speaker-ii vor face exact asta.

Anul acesta, Qreator este creativity partner la TEDxBucharestSalon și mi-a dat ocazia să ofer două invitații pentru evenimentul de pe 7 martie. Și, ca să decid la cine va ajunge, o să te rog să-mi spui într-un comentariu aici, pe blog:

De ce vrei să mergi la TEDxBucharestSalon? 

 

speakeri TEDxBucharestSalon

 

REGULAMENTUL CONCURSULUI

 • vor exista doi câștigători care vor primi câte o invitație;
 • invitația este valabilă atât la sesiunile care vor avea loc la Auditorium Pallady Conference Center, cât și la after party-ul Stronger Together de la Qreator (Bulevardul Aviatorilor nr. 8A);
 • câștigătorul va fi ales dintre cei care va comenta pe blog, în cadrul acestui post, și va răspunde la întrebarea: De ce vrei să mergi la TEDxBucharestSalon?
 • concursul începe din momentul în care este postat acest articol și se va încheia vineri, 6 martie, la ora 16;
 • voi contacta câștigătorul prin email și îl voi anunța și pe blog, tot printr-un comentariu, cel mai târziu vineri, 6 martie, ora 20.

 

TEDxBucharestSalon

 

TEDXBucharestSalon va avea loc, în acest an, la Auditorium Pallady Conference Center (Bulevardul Theodor Pallady nr 40G, sector 3. Metrou M3, Nicolae Teclu).
Înregistrarea se face între orele 13 și 14, iar sesiunile încep de la ora 14 și se vor termina la ora 19.
De la ora 19 va începe after party Stronger Together la Qreator (Bulevardul Aviatorilor nr. 8A). Qreator este creativity partner la https://tedxbucharest.ro/.

 

Comentarii
 • Anda Scarlat spune:

  Eu, eu, eu, vreau eu sa merg pentru ca n-am mai fost niciodata la un tedex si s-ar nimeri la fix ca ma intereseaza si subiectul.

 • Sponge Bob spune:

  Barbatii n-au voie sa participe?

 • Sorina C spune:

  Eu vreau sa merg pentru ca mergi si tu si imi doresc de ani de zile sa te cunosc. Pick meee!
  PS Felicitari pentru Bazaar!

 • Maria Bucur spune:

  Pick me. Caut inspiratie si motivatie, vreau sa aud povesti reale de la femei puternice si care au fost lucrurile la care au renuntat pentru asta. <3

 • Mihaela Kraus spune:

  Buna Mara,

  Subiectul este unul care ma intereseaza de ani de zile, sunt hotarata sa vorbesc si eu la un moment dat despre trairile unei femei care credea despre ea ca este puternica. As vrea sa merg pentru ca ma fasineaza speakerii si pentru ca sunt convinsa ca voi avea ceva de invatat.

 • Raluca Bradea spune:

  In doresc mult sa ajung la evenimentul asta, in primul rând pentru ca sunt convinsă ca voi auzi povesti care mă vor inspira și pentru ca vreau sa cunosc Femei care își pun întrebați, care caută sau care au de împărtășit experiențele lor despre ce înseamnă sa fii femeie azi. Asumat și împlinit.

 • corina cosma spune:

  Imi doresc sa merg la Tedx, pentru ca ma inspira discursurile motivationale ale unor oameni /femei care au curajul si maturitatea de a urca pe scena si a vorbi despre povestile lor de succes…care de regula au legatura cu iesirea din zona de comfort si acceptarea vulnerabilitati…sunt convinsa ca vor fi povesti interesabte, oameni frumosi care iti ofera un inbold spre crestere. multumesc anyway pentru oportunitate

 • Mădălina Ionescu spune:

  Bună, Mara,

  Mi-ar plăcea să merg la TEDXBucharestSalon pentru că mă gândesc că am nevoie și de o astfel de motivație pentru a începe să-mi accept vulnerabilitățile. Altfel spus, să gândesc mai mult că a-ți comunica/expune temerile, fricile, slăbiciunile etc. este o dovadă de curaj în același timp. Că toate aceste lucruri, alături de atuuri și puncte forte, clădesc o femeie puternică. Și da, recunosc că m-am regăsit în povestea ta – și eu am fost învățată că plânsul, lacrimile mă fac slabă și că nu trebuie să arăt vreodată că sunt slabă. Sunt sigură că toți speakerii și-ar lăsa în mod pozitiv amprenta asupra mea 🙂

 • Andreea spune:

  Da, un articol chiar interesant avand in vedere ca oricum toate femeile care fac video-chiat se considera niste femei puternice care au avut parte de greutati si sunt trecute prin viata. Sunt total de acord cu tine ca nu exista femeia perfecta, sau doamna perfecta. Chiar vreau sa particip la Tedx ca sa-ti vad discursul, pot intra si fara invitatie ?

  • Mara spune:

   Andreea, și eu tot în sală o să fiu. Am fost invitată să vin, să văd, să ascult. Când o fi să vorbesc… păi zic peste tot 🙂

 • Maria spune:

  As vrea sa merg pentru ca nu am fost niciodata la TEDX si tema promite o experienta pe care nu as vrea sa o ratez.

 • Ioana Barbu spune:

  Buna ziua, Mara.
  In Romania femeile puternice sunt impartite in doua categorii – cele pe care le vedem la televizor si cele despre care aflam pe internet sau din revistele printate.
  Este Viorica Dancila o femeie puternica? Exact. Depinde pe cine intrebi. Este Sorina Pintea o femeie puternica? La fel. Media de propagare a imaginii femeii respective face toata diferenta.
  Sunt Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu incadrate ca femei puternice? 80% dintre romance nu au auzit de ele.
  Eu as dori sa particip la aceasta editie de TEDxBucharest nu pentru a afla alte si alte experiente personale. Le aud si vad zi de zi on si offline. As dori, in schimb, sa aflu ce pot face femeile romance pentru femeile romance. De ce este incredibil de important ca ele sa „march together”. Si nu catre feminism. Ci catre educatie, civilizatie si comportament empatic.
  Multumim pentru oportunitate, Mara.

  • Mara spune:

   Că bine zici, Ioana. Din păcate, deseori femeile nu se ajută între ele. Am citit niște lucruri incredibile, mai ales în cazuri legate de violență domestică.

 • Andreea spune:

  Buna! Vreau sa merg pentru ca nu am fost niciodata la un tedx si mi-ar placea sa vad pe propria piele ce se intampla pe acolo!

  Bineinteles, vreau sa te cunosc si pe tine personal!

 • Gabriela Matei spune:

  Vreau sa merg la TEDXBucharestSalon, Women March Together pentru ca am urmarit intodeuna discursurile TEDX cu mare interes si m-au inspirat in anumite situatii din viata.

 • Florentina spune:

  Pentru ca sunt femeie 🙂 …si pentru inca cel putin 3 motive intruchipate de Olivia Vereha (Code for Romania), Ilinca Paun (Entreprneurship Academy) si Mihalea Miroiu.

 • Alexandra V spune:

  Cum sa spun eu.. TedX-ul e un fel de mindset. 🙂
  As vrea sa merg oricum, oricand si oriunde, la toate, daca s-ar putea.

 • Harcovei Roxana spune:

  Fiind la început de drum, încă in formare am nevoie de modele, de voci puternice care sa-mi arate ca viața poate fi trăită și altfel, demn și frumos. Cred ca evenimentul acesta e oportunitatea perfecta. In plus, m-aș bucura sa te cunosc personal pentru ca citindu-te ma inspiri de fiecare data. ❤️

 • Timofte Oana spune:

  Imi doresc sa particip la acest eveniment pentru a descoperi oameni faini care pot fi o sursa de motivatie, pentru a asculta povesti si pentru a trai o experienta inedita.

 • Roxana Dumitraciuc spune:

  Am descoperit TEDx in liceu, la orele de engleza, si am devenit dependenta. Am un alt tonus si o energie super buna de fiecare data dupa ce vizionez o sesiune si mi-ar placea sa am parte de experienta asta live . 🙂 Sunt sigura ca ar avea un impact mult mai mare, mi-ar da curaj sa actionez pe ceea ce vreau sa fac profesional si m-ar inspira 🙂

 • Ecaterina spune:

  Imi doresc sa merg deoarece e un subiect de interes pentru mine. E un eveniment deosebit cu si despre femei si cu siguranta va fi fascinant 🙂

 • Alina spune:

  Buna. Vreau sa particip, deaorece sunt satula de perspectiva societatii in ceea ce priveste femeia puternica, prefer sa aud o perspectiva acorata in realitate! Te pup!

 • Andra spune:

  Bună seara,
  Aș vrea să merg la conferința din cadrul TEDxBucharestSalon deoarece mă interesează foarte mult tema (iar luna Martie aduce femeia în centrul atenției și simt un impuls de a citi mai multă literatură scrisă de femei, de a vedea mai multe filme care au în centru femeia sau regizate de femei sau, pur și simplu, de a le asculta vorbind). Acestă șansă de participare mă va aduce mai aproape de a rezona/empatiza cu poveștile lor și mă va ajuta să mă motivez și să-mi depășesc fricile. Consider că această unitate trebuie să existe, iar dacă între toți oamenii este utopică, atunci să existe cel puțin între femei. Încurajarea și sfaturile sincere sunt, de cele mai multe ori, tot ceea ce ai nevoie pentru a continua. Un discurs (de la TED Talks) care mă inspiră este cel al Chimamandei Ngozi Adichie, „we should all be feminists”. Cred că mi-ar plăcea și cartea, dar nu am ajuns încă la ea.
  Articolul mi-a plăcut și ridică o problematică importantă.

 • Ana Paunescu spune:

  As vrea sa merg la eveniment pentru a fi inconjurata de femei care sa ma inspire . Sper sa fiu una dintre norocoase 😊

 • Lucia Dinca spune:

  Ce tare e evenimentul, dar mai ales speakerii!!!
  In opinia mea, puterea sta pe de-o parte in fiecare dintre noi, iar pe de alta parte si muntele are nevoie de radacinile copacilor, asa incat cred cu tarie in puterea femeilor care fac echipa!

 • Ulea Alexandra spune:

  Vreau sa merg la acest eveniment pentru ca sunt intr.un impas si vreau sa fiu motivata de povesti ale femeilor puternice.
  Multumesc!

 • Calin Ioana spune:

  Eu sunt eleva a Colegiului Național Bilingv George Coșbuc și am înființat în ianuarie 2020 TedEd Cosbuc. Ador conferințele TED si mereu cand ma pregătesc pentru următorul training vizionez cu mare placere cat mai multe fragmente de conferințe pe cele mai diverse topicuri. Chiar mi-as dori sa fiu prezentă la această conferință deoarece nu am mai participat la niciuna pana acum si as avea foarte multe lucruri de invatat, având în vedere că sunt, zic eu, in cea mai vulnerabilă perioada a vieții. Voi invata lucruri pe care poate abia la 40 de ani as fi putut sa le invat, intr-un mod mai neplacut. Aceasta conferință m-ar ajuta pe viitor ca viitoare persoana adulta, poate mama, sotie. Plus, informatia primită la această conferință va ajunge si la cei 30 de membrii ai clubului care sunt dornici să afle cât mai multe lucruri! O Zi frumoasa si multumesc pentru oportunitate😊❤💋

 • Mona Asanescu spune:

  Vreau sa merg la TedXBucharest Salon sa ascult poveștile unor femei care inspiră si motivează si care ma pot motiva si pe mine .

 • Valentina IORDAN spune:

  De ce vreau să merg la TEDxBucharestSalon?
  Pentru că am născut un copil la 17 ani in pofida celor care m-au sfătuit să avortez și l-am crescut singură până la vârsta de 8 ani, practic am crescut amândouă, am o fiica si sunt mandra de ea,
  pentru că am avut cancer si acum sunt sănătoasă,
  pentru că am avut puterea să cer divorțul chiar atunci când eram bolnavă,
  pentru că la 48 de ani am lăsat un loc de muncă pe care îl aveam de peste 20 de ani in contabilitate si m-am apucat sa fac afaceri în domeniul echipamentelor de printare,
  pentru că după toate greutățile încă iubesc viața și oamenii și-mi place să văd în ei tot ce este mai frumos.

 • Îmi doresc să merg la această ediție de Tedx pentru faptul că sunt într-o perioada în care nu ma regăsesc și nu reușesc să găsesc un loc al meu. Mă gândesc ca ascultând poveștile altora îmi va fi de folos.
  Mulțumesc si baftă tuturor!

 • Bianca Munteanu spune:

  Buna, Mara! Sunt mama fotograf si mi-ar placea sa fotografiez acest eveniment cu femei puternice pentru a împărtăși mai departe altor femei ce inseamna sa fi dedicat in ceea ce faci. Multumesc!

 • Grosu spune:

  Mi-aș dori sa merg pentru ca niciodată nu m-am simțit o femeie puternica, ci dimpotrivă cu o stima de sine scăzută si cu multa neîncredere în mine și în cei din jur. Cred ca mi-ar fi de folos informațiile de aici, m-ar ajuta sa ma dezvolt. Va mulțumesc.

 • Cristina Velicea spune:

  Buna ziua, Mara,

  Pe langa faptul ca ar fi o premiera pentru mine sa particip la o conferinta TEDX, cred ca m-ar ajuta si mi-ar creste increderea in mine sa vorbesc la randul meu adolescentilor din viata mea care au atatea frici, ca orice ti se intampla in viata, e defapt de folos, depinde cum te pozitionezi fata de acel eveniment.
  Plus ca ar fi o investitie valoroasa in cresterea si dezvoltarea mea personala.

  Cu drag,
  Cristina

 • Balint Andreea spune:

  Buna! Vreau sa particip la aceste conferințe deoarece le consider interesante si in acelasi timp folositoare. Le urmăresc deseori pe internet, însă cu siguranță experienta de a le vedea live este mult mai captivantă.

 • Parpalea Bianca spune:

  Imi doresc sa participa TEDX deoarece intotdeauna gasesc inspiratie in acele speech-uri, iar in momentele mai low din punct de vedere motivational ma ajuta, ma motiveaza si imi dau putere. In plus, doresc sa cunosc oameni frumosi, cu povesti de viata, de la care am cu siguranta ceva de invatat.

 • Maria spune:

  Buna! Mi-ar placea mult sa merg la Tedx pentru ca in multe momente cand am nevoie de o doza de motivatie/inspiratie/umor intru pe Youtube si caut clipuri Ted 🙂

 • Cristina Istrate spune:

  Pentru ca vreau sa le vad pe Andreea Georgescu, Olivia Vereha si Lucia. Si sa vad cum e un TEDx in Romania:)

 • Olivia spune:

  I will be there. Best thing that will be happening!

 • felicia m spune:

  Pentru inspiratie si motivatie de a merge mai departe in toate momentele grele.

 • Mara spune:

  Vă mulțumesc pentru comentarii! N-am apucat să răspund tuturor, deși aș fi dorit.
  Am extras câștigătorii cu random.org: Corina Cosma și Gabriela Matei. Vă scriu acum un email.

  Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri

Sunt de acord