Cum poți să ajuți și tu cercetările despre COVID-19

 

Adevărul e că, în somn, uit. Somnul e ca înainte: visez rar. Sau, mai corect spus, îmi amintesc rar ce visez. Iar dacă îmi amintesc, de obicei sunt doar frânturi, uneori doar senzații. Câteodată îmi apar în vis oameni pe care nu i-am văzut de mai bine de zece ani. Mi s-a întâmplat asta acum vreo două zile și dimineața, când am deschis ochii, primul meu gând a fost la oamenii ăștia, cu care n-am vorbit de atâta timp, despre care nu mai știu nimic, dar pe care i-am visat. A fost ca o pauză. O pauză în are am uitat de boală, de numărul de persoane infectate, de numărul de decese, de măști, de mănuși, de dezinfectant, de frică.

Deși stau în casă de aproape o lună, încă mai am momente în care mi se pare că sunt într-un film. Și că nu e adevărat ce ni se întâmplă. Ieșim din casă doar dacă e neapărat nevoie. Purtăm măști de protecție, stropim totul cu clor. Citim despre coronavirus mai mult decât despre orice altceva. E un virus cu care se confruntă lumea-ntreagă, și, astfel, lumea întreagă caută o soluție. Un vaccin. Un tratament care funcționează cu adevărat.

 

 

Recunosc că deseori mi s-a părut foarte frustrantă senzația că nu am ce să fac. OK, pot să donez unei organizații în care cred, unui spital, unor oameni care fac cercetare. Dar, pe lângă asta, stau și aștept, la mine acasă, ca cineva să facă această descoperire care să ne salveze pe toți. Dar tocmai ce am aflat că mai e un mod în care pot să ajut: pot să downloadez o aplicație care accelerează cercetările despre noul tip de coronavirus. Desigur, nu pot face asta singură: cu cât mai mulți oameni downloadează această aplicație, cu atât mai repede vom avea mai multe informații despre coronavirus și, astfel, mai multe șanse să avem acces la un tratament.

Aplicația se numește DreamLab și a fost lansată în toamna trecută, prin Fundația Vodafone România. Cum, la momentul respectiv, lumea nu se confrunta cu o pandemie, DreamLab a susținut cercetarea împotriva cancerului.
Aplicația folosește puterea de procesare a smartphone-ului pentru a rezolva niște calcule complexe ce ajută unui proiect de cercetare a cancerului – sau, de azi, de cercetare a COVID-19 -, iar apoi rezultatele sunt trimise înapoi institutului de cercetare prin cloud.

Cercetările prin DreamLab despre noul coronavirus sunt realizate în colaborare cu Imperial College London.

 

 

Ce m-a convins?
Comparația asta: dacă un computer personal ar funcționa 24 de ore, zi de zi, ar avea nevoie de 300 de ani pentru a analiza toate informațiile necesare unul astfel de studiu. Dar 100.000 de telefoane care funcționează șase ore pe noapte ar putea să obțină aceleași rezultate în trei luni.

 

Mai mult…

… până acum, datorită aplicației, au avut loc deja 4 descoperiri științifice la nivel mondial în domeniul oncologic.

 

Cum funcționează aplicația?
Telefonul trebuie să fie conectat la internet și la o sursă de curent și să nu fie utilizat. De aceea, DreamLab funcționează cel mai bine noaptea, când nu avem nevoie să utilizăm smartphone-ul. Aplicația folosește doar procesorul smartphone-ului tău. Nici o informație personală nu este descărcată sau procesată de pe telefonul tău în timpul acestui proces.

 

Ce trebuie să faci ca să susții cercetările pentru COVID-19?
Trebuie doar să descarci aplicația DreamLab, disponibilă și pentru Android, și pentru iOS. Când vei deschide aplicația, o să vezi proiectele de cercetare incluse și îl vei alege pe cel la care vrei să participi și tu. În aplicația mea apar cinci proiecte. Cel pe care l-am ales eu e, desigur, cel despre care scriu – Corona-AI (Phase 1).
Asta e tot. Aplicația va funcționa doar când telefonul tău e în priză și e conectat la wi-fi – deci, cel mai des, când dormi. Desigur, îți poți folosi telefonul în timpul ăsta.

 

Încă un lucru care ar putea ajuta:
Să le spui cunoscuților tăi despre această aplicație. Cu cât e descărcată de mai mulți oameni, cu atât cresc șansele să avem noi date despre virus și boală, și, astfel, acces la un tratament care chiar funcționează.

 

***


Imperial College London
caută soluții rapide pentru intervențiile medicale și nutriționale folosite în combaterea evoluției virusului. Astfel, o metodă rapidă ar fi descoperirea de noi indicații sau utilizări alternative ale medicamentelor deja existente pe piață (“drug repositioning”), deoarece dezvoltarea unor medicamente complet noi necesită resurse foarte mari, mai ales din punct de vedere al timpului și financiar. În contextul actual, găsirea rapidă a unor tratamente ar putea salva mii de vieți.

Studiul acesta se bazează pe faptul că în alimentația noastră zilnică se regăsesc o mulțime de molecule care au un impact dovedit atât în tratarea, cât și în prevenirea unor boli virale – prin modul în care interacționează cu medicamentele sau acționând ele însele ca niște medicamente. Cu toate acestea, metodele de testare asupra influenței unui singur medicament sau componentă alimentară ar dura mult prea mult timp pentru a ajunge la rezultate rapide ce ar ajuta la combaterea prezentei crize.

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului, în timp ce telefonul său se află la încărcat peste noapte. Acum. în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

 

Proiectul Corona-AI unește inteligența artificială și puterea de procesare a telefoanelor inteligente inactive pentru a accelera descoperirea de noi componente antivirale în medicamentele existente și pentru a ajuta identificarea moleculelor antivirale din alimente. Aplicația DreamLab funcționează prin crearea unei rețele de telefoane care alimentează un supercomputer virtual, capabil să proceseze miliarde de calcule.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea accelera accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

Aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie. DreamLab va fi disponibil începând cu 27 aprilie 2020 în Portugalia, Ghana, Africa de Sud, Lesoto, Germania și, începând cu 1 iunie 2020, în Irlanda, Grecia, Turcia și Albania.

 

 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI...

Comments are closed.