Buna menagera de Ecaterina Dr. S. Comsa
Bucurie
Buna menagera de Ecaterina Dr. S. Comsa
25 iul. 2013 | 9 comentarii

 

Carte de bucate pentru buna menagera de Ecaterina Dr. S. Comsa
Carte de bucate pentru buna menagera de Ecaterina Dr. S. Comsa

Casele parintilor ascund comori. Am gasit atatea lucruri pe care le credeam pierdute – ia mea de la gradinita, dantele de-ale mamei si stiloul meu auriu din generala. Si, nu stiu cum, dar am descoperit carti pe care nu le vazusem parca niciodata. Carti vechi, multe in franceza, cu dedicatie de la si pentru oameni de care n-am auzit. Stiu ca erau pastrate de mama, insa pe majoritatea nu stiu de unde le avea sau daca au vreo poveste.

Am gasit de curand o carte de bucate veche, superba. Se numeste „Carte de bucate pentru buna menagera” si este semnata de Ecaterina Dr. S. Comsa (autoarea a studiat la scoala de menaj din Viena). Eu am editia a XI-a, cu 1255 de retete si cu „185 de ilustratiuni in text”. Cu retete nebanuite, unele ciudate si de nepus in practica – precum garnitura de creste de cocos sau urechile de vita – , unele sofisticate – potarnichi cu sos de smantana sau porumbei salbatici. Si, bineinteles, multe care-ti fac pofta si pe care nu e bine sa le citesti, ca mine, seara, inainte de culcare. Va imaginati voi ce o sa visez eu in noaptea asta? Sau ce o sa cumpar eu maine din supermarket? Dupa lectura asta, sigur o sa vreau sa fac vreun experiment.

Dar pe langa partea practica, e frumoasa exprimarea veche si scopul foarte important pentru care a fost scrisa – pentru a fi „o buna menagera”. Redau mai jos un pasaj din prefata, ca nu ma pot abtine:

„O buna gospodarie este una din conditiunile esentiale pentru bunastarea si fericirea familiei. Barbatul aduna cele necesare traiului, iar buna lor intrebuintare si intreaga economie interioara a casei este de competinta si atributiunea femeii. Femeia, ca o albina silitoare, chiverniseste, prelucreaza si imparte, dupa trebuinta, cele adunate. Prima datorie a unei bune gospodine este stiinta si indemanarea de a pregati hrana necesara, fie ca sa poata pregati ea singura, la nevoie, fie ca sa poata conduce si exercita un control serios asupra acelei persoane care pregateste mancarile.”

Si inca un plus: cartile vechi miros frumos.

Am pus mai jos si o schita care-i ajuta pe cei incepatori, ca mine, sa afle ce carne de vita sa cumpere si care anume este cea „nutritoare”.

buna menagera Ecaterina Dr. S. Comsa

 

Comentarii
  • Beatrix Pop spune:

    Buna ziua! Si eu am cartea, in aceasta editie. Am mostenit-o pe linie materna de la bunica mea, rusoaica de la Chisinau, refugiată ulterior in Romania. Deseori rasfoiesc cu emoție cartea, pentru a cauta subtilitati si rafinamente culinare. Este o bijuterie pentru o gospodina!

  • Popescu Adrian spune:

    Am cumparat cartea dintr-un targ zilele astea. Nu are coperta originala, fiind legata iar unele dintra pagini sunt o copie xerox (intr-o incercare nu foarte reusita de restaurare in scopuri practice a acestei deosebite carti). Din pacate nu are paginile de inceput (Pagina de titlu) si paginile nici 559-562. Credeti ca ma puteti ajuta cu o copie a lor.
    Multumesc

  • Monica spune:

    Buna ziua, ma intereseaza paginile cu retete de peste mai exact pasta de peste sau zacusca de peste, tocana de peste etc. ceva genul … este posibil sa ma ajutati ? Multumesc anticipat,

  • Popescu spune:

    Bună ziuă, azi am cumpărat aceeași carte din târg, foarte surprins am fost sa vad aceleași semnături care apar pe a 3-a pagină. Sunt curios cine este Maria Comșa având în vedere ca autoarea este Ecaterina Comșa, și cea de-a doua persoana. Mulțumesc

    • Mara spune:

      Nici eu nu știu mai multe. E o carte pe care o păstra mama, de la ea o am, dar nu știu mai multe detalii.

      • Florin Popescu spune:

        Mulțumesc, o sa mai caut, se pare ca a fost un lot de cărți cu autograf, deci cartea dumneavoastră are același autografe ca și cartea mea, în același loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri

Sunt de acord