Atenție! Pentru că rareori scriu despre bucătăreală pe blog, vă zic din start că textul de mai jos e exact despre asta: despre bucătăreală și o surpriză plăcută legată de shopping-ul online.
Decideți voi dacă vreți să citiți mai departe.
Săptămâna trecută, într-o dimineață, în timp ce-mi beam cafeaua în pat, mă gândeam la ce am de făcut. Și-mi trec toate, așa, prin fața ochilor: ce am de lucru, ce am de aranjat pe-acasă, pe cine trebuie să sun, ce fac de mâncare copiilor. Ups. Ce fac de mâncare copiilor. Cu o seară înainte scosesem din congelator niște vită, sursă sigură, sănătoasă. Mă rog, teoretic era vițel, practic trebuie gătită până te plictișești ca să fie cu adevărat fragedă. Pfffa, ce-o fi fost în mintea mea? Nu puteam eu să fac altceva de mâncare și să las carnea aia în congelator? Mi-era groază de stat cu aragazul sau cu cuptorul aprins pe căldurile astea.
Și-atunci mi-am amintit de discuțiile despre bucătăreli cu soră-mea și cu prietena mea, I. Amândouă-mi spuneau să-mi cumpăr multicooker, că gătește sub presiune și-n jumătate de oră e gata cam orice. Eu, motivând că nu-mi trebuie, că l-aș folosi doar din an în Paște. Între timp, mi-au mai trecut prin fața ochilor niște articole pe subiectul ăsta și începusem să cedez, să mi se pară că mi-ar putea fi de folos. Mă rog, cert e că mai mult m-am enervat: odată dezghețată carnea, trebuia gătită în ziua respectivă, nu mai aveam timp de comandat, așteptat să vină etc.
Bun, zic, hai să rezolv asta, ca să nu fiu și data viitoare în același stadiu. Pun mâna pe telefon să caut multicooker-ul vieții, Oursson. Un pic cam scump, dar părea a fi the shit of multicookers. Doar că, surpriză, n-am mai găsit nici un Oursson. Pe toate site-urile scria că nu mai face parte din ofertă.
Dar luasem deja o decizie, așa că m-am uitat ce alte oale-minune mai există pe lumea asta. Între Crock-Pot și Tefal l-am ales pe cel din urmă. Mai mult instinctual, că n-am mai avut răbdare să citesc sute de review-uri. Am citit vreo câteva, știam brand-ul, avea un preț sesizabil mai mic decât ce-mi propusesem eu inițial, deci mi-am zis că n-o să-mi pară rău nici dacă nu-l folosesc decât de câteva ori.
Totuși, eu mi-l doream în ziua respectivă. Și mi-am amintit că cititisem pe undeva că emag are livrare în aceeași zi. Verific și, minune, găsesc varianta cu livrare într-o oră. Era deja 11. Să primesc multicookerul într-o oră însemna că pot să gătesc prânzul la el, fără să mai fierb vita aia – pardon, vițelul – cu orele. Sincer, eram sceptică că o să primesc comanda într-o oră, dar până și să vină în aceeași zi mi se părea rezonabil. Plătesc 20 de lei pentru livrarea asta specială, mă uit la ceas și mă apuc de treabă. Îmi sună telefonul peste 35 de minute: cineva de la emag. Eu, sceptică în continuare: eram convinsă că ori îmi zic că nu e pe stoc, ori că întârzie. Faza foarte tare era că ajunsese șoferul cu Tefalul meu; de-aia mă sunase, că era la poartă.
Așa că, iată-mă, am scris acest text cu iz de bucătărie pentru că mi se pare important să vorbim și despre momentele în care diverse branduri fac chestii mișto. Am făcut și toată introducerea cu gătitul pentru că efectiv m-am mega bucurat în ziua respectivă că am scăpat de o treabă care nu-mi făcea mare plăcere. Poate pentru voi e mai simplu să mergeți și să vă cumpărați ce vă trebuie – pentru mine nu e chiar așa, că eu nu conduc, nici n-am vreun magazin de electrocasnice la parter sau walking distance, nici nu am chef, încă, să fac baie de mulțime. Comand online cam tot ce am nevoie.
Că tot am zis și de multicooker, să-l luăm și pe el un pic la disecat. L-am folosit deja de vreo trei ori într-o săptămână. Carnea de vițel a fost gata în vreo 40 de minute (aparatul se încălzește întâi vreo 10 minute, apoi, restul de 30, a gătit sub presiune), a fost mega fragedă, au mâncat cu plăcere și copiii. Deci am fost încântată. Aș fi simțit totuși nevoia de un fel de video for dummies: nu roteam capacul nu-știu-cum, deci nu reușeam să-l închid; uneori îmi mai dă o eroare când îl setez să rumenească, o cheamă E6, nu știu ce să-i fac, apăs pe cancel și aia e, pot trăi și fără rumenit. Are un recipient pentru condens pe care nu l-am văzut (deci nici nu l-am montat) primele dăți când l-am folosit. De asta zic că m-ar fi ajutat un video for dummies, așa, cu pași, să înțeleagă toate gospodinele. Altfel, sunt tare fericită că scurtează mult timpul de fierbere. M-am bucurat că am gătit fasole verde la abur și în weekendul viitor mi-am propus să fac dulceață.
Un minus ar fi că eu n-am găsit așa de multe rețete pentru Tefal pe net; bine, are o carte de bucate care vine cu aparatul, dar eu mă gândeam că o să găsesc o mulțime de alte variante. Pe de altă parte, m-am relaxat, nu mai caut prea mult: pun acolo ce cred eu, setez timpul din instinct și, până acum cel puțin, a fost totul foarte bine.
Concluzia e că emag chiar livrează într-o oră (nu știu dacă pentru toate produsele, nu știu dacă în orice zonă, dar pe mine m-a ajutat mult) și că multicooker-ul din 2020 e bun și nu seamănă deloc cu oala-minune din copilăria mea, aia care fluiera și nu făcea decât să fiarbă. Zic că informațiile astea sunt utile mai ales dacă aveți copii și dacă și ai voștri mănâncă de cel puțin trei ori pe zi.
Am o rugăminte. Îmi poți spune exact ce model de la Tefal ai achiziționat? Mă bate un gând și m-am pierdut în mulțimea de oferte. Mulțumesc!
Sigur. Am căutat în comandă denumirea exactă: oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot, 1200 W, 6 L, 25 de programe.
Dacă ai întrebări, sunt aici. Atât cât mă pricep și eu 🤗