Când m-am dus la Avra pentru niște tratamente de skin care habar nu aveam că în clinică se face și transplant de păr.
O echipă de medici specializată în domeniu vine special din Grecia pentru pacienții români.
Într-una dintre zilele în care aveam programare pentru o procedură cu radio frecvență, m-am întâlnit la Avra cu niște medici greci. Nu mă așteptam și am întrebat-o pe cosmeticiana mea de ce sunt acolo.
Așa am aflat că este vorba despre o echipă specializată în transplantul de păr care vine special în România, la Avra, pentru a trata pacienții de aici.
De ce o echipă din Grecia?
Pentru că cei de acolo au deja mulți ani de experiență în domeniu, sunt cunoscuți și premiați pentru rezultatele lor – pe când în România nu sunt atât de mulți medici pregătiți în zona asta, a transplantului de păr. Marina Aristotel, fondatoarea Avra, mi-a povestit despre research-ul ei și despre dorința de a colabora cu doctori renumiți.
Am vrut să-l cunosc pe unul dintre medicii care vine la București special pentru această procedură. George Gounnaris, chirurg plastician și sunt directorul medical global al Grupului Medical Seneca, mi-a vorbit despre tot ce presupune transplantul de păr, de la ce simte pacientul, la ce trebuie să fie atent și, desigur, la ce să se aștepte în timpul și după procedură.
Aș vrea mai întâi să vorbim despre domeniul dumneavoastră de expertiză, care este transplantul de păr. De cât timp lucrați în acest domeniu și ce v-a atras în mod deosebit în el?
Dr. George Gounnaris: În calitate de chirurg plastician am fost întotdeauna interesat de reconstrucție și de estetică, iar căderea părului m-a intrigat întotdeauna. Am vrut mereu să aflu de ce oamenii își pierd părul și dacă există ceva ce putem face în legătură cu asta.
Este un domeniu foarte interesant al chirurgiei plastice estetice pentru că oferă satisfacția procedurilor reconstructive și face oamenii mai fericiți.
Cum au evoluat aceste metode medicale?
Problema căderii părului a îngrijorat oamenii de milenii. Chiar și Hipocrate, tatăl medicinei din Grecia antică, avea alopecie.
Dar cred că e mai bine să vorbim despre perioada modernă. Mulți oameni de știință au încercat să găsească o soluție, au încercat diverse proceduri, dar toate erau foarte invazive. Pacienții aveau nevoie de spitalizare, chiar și de anestezie generală. Și, după atâtea eforturi, tot nu aveam un rezultat estetic plăcut.
Din fericire, acum aproximativ 22 de ani, a apărut metoda FUE (follicular unit extraction) și a fost o revoluție pentru că, pentru prima dată, nu mai era nevoie să tăiem pielea, să folosim suturi sau să creăm grefe. Puteam folosi instrumente mici pentru a extrage fiecare folicul de păr. Asta înseamnă rezultate naturale, proceduri minim invazive și vindecare rapidă.
Când am început eu să lucrez, foloseam o metodă mai invazivă. Dar, de când a apărut procedura FUE, totul s-a schimbat.
Desigur, ea a devenit din ce în ce mai avansată, iar în prezent folosim tehnica direct FUE. Lucrăm cu instrumente foarte fine și mici pentru a efectua întregul procedeu. Nu mai există cicatrici vizibile. Nu este dureros. Este o procedură minim invazivă, iar rezultatul e foarte natural.
Ce ar trebui să știe cineva înainte de a face transplant de păr?
Cel mai important lucru pentru fiecare pacient care se confruntă cu probleme legate de căderea părului este să obțină un diagnostic corect. Să știe de ce îi cade părul.
Există mai multe motive, precum factorii genetici, alopecia androgenetică. Dar poate fi vorba și despre boli autoimune. Sau ar putea fi din cauza unor medicamente, unor intervenții chirurgicale, unor traume.
Deci, primul lucru e un consult într-o clinică specializată, cum e Avra în București, pentru a obține un diagnostic corect.
Oricine poate beneficia de transplantul de păr?
Nu putem realiza transplanturi de păr la pacienți care suferă de boli autoimune sau la pacienți cu probleme medicale severe, care au alopecie indusă de medicamente sau care au probleme de sănătate grave.
Însă majoritatea celor care suferă de alopecie androgenetică sunt candidați ideali pentru acest tip de intervenție – în funcție de nevoile lor și de capacitatea zonei donatoare (n. red.: cea din care se face transplantul).
Vă reamintesc însă că pacienții aflați în stadiile incipiente ale căderii părului ar putea urma o abordare conservatoare inițial – cum ar fi tratamentele cu PRP sau cu minoxidil etc. -, și pot opta pentru transplant doar dacă problema persistă și avansează.
E vreun risc pentru pacient?
În primul rând e foarte important accesul la o clinică medicală specializată în acest domeniu. Noi urmăm un protocol foarte strict pentru a evita orice riscuri.
Astfel, evaluăm pacientul în funcție de istoricul său medical și îi oferim planul de tratament pe care ar trebui să-l urmeze înainte de transplant, în timpul și după transplant. Așadar, aș spune că nu există riscuri dacă aveți încredere în experți.
Practic, trebuie să fim foarte atenți când ne alegem medicul.
Exact.
Mi-ați spus că nu e o procedură dureroasă.
Ei bine, procedura este minim invazivă și folosim anestezie locală. Administrăm anestezia locală cu mici injecții, deci nu este nimic dureros.
Pacientul nu simte nimic. Majoritatea ascultă muzică, unii chiar adorm timpul procedurii sau stau de vorbă cu echipa medicală.
Cât durează?
Depinde de fiecare individ în parte, de cât de mare e zona pe care facem transplantul. Uneori sunt necesare și două zile. Dar o procedură medie durează în jur de cinci, șase ore. Desigur, facem pauze. Oferim pacienților noștri o gustare. În general, este un proces foarte relaxat.
Când încep să se vadă rezultatele?
Noile fire de păr încep să crească aproximativ două luni de la procedură. Ar putea dura până la un an pentru a vedea rezultatul final.
Dar eu am văzut pacienți cărora le crește părul după 10 zile!
Așa e. Uneori, firele de păr ar putea începe să crească chiar imediat. Apoi cad, iar rădăcina care se află în interior dă naștere unui nou fir de păr după două sau trei luni. Acesta e procesul firesc.
Știu că majoritatea clienților sunt bărbați. Aveți și clienți femei?
Majoritatea pacienților noștri sunt bărbați, bărbați tineri, de cele mai multe ori, care suferă de alopecie androgenetică. Dar da, avem și paciente femei. Și aș dori să vă reamintesc că alopecia androgenetică, care este moștenită, este legată de gene și poate apărea și la femei.
Cu toate acestea, datorită estrogenilor, căderea părului nu e la fel de rapidă și de gravă ca la bărbați. Nu vedem femei care nu au păr deloc, dar observăm că se rărește, că firele sunt mai subțiri. În cazul lor, trebuie să ne asigurăm că motivul căderii părului e de origine androgenetică și nu din cauze hormonale, de exemplu.
Când ar trebui să vină o femeie la un control?
Când observă subțierea sau căderea părului sau când merge la coafor și stilistul îi spune că părul s-a rărit. Cu cât mai devreme obții un diagnostic, cu atât mai bine. Iar asta nu e valabil doar pentru femei. Uneori nu e nevoie de transplant, ci doar de tratament – dar trebuie început cât mai repede.
Ce se întâmplă în timpul procedurii? E mereu necesară prezența unui doctor?
Aceasta este o întrebare foarte importantă și e un subiect despre care discut întotdeauna și cu pacienții, dar și la toate conferințele la care merg.
Din nefericire, în ultimii ani, transplantul de păr a devenit o industrie, iar multe țări oferă soluții foarte ieftine și discutabile. Deseori nu se respectă niciun protocol medical. Nu sunt medici prezenți în timpul procedurii, dar nici măcar asistente calificate – doar tehnicieni. Și, în aceste cazuri, desigur că avem rezultate proaste, cicatrici…
De aceea, în grupul nostru din Grecia, dar și în clinica Avra din România, întregul proces este efectuat de un medic, de un chirurg estetician foarte bine pregătit și experimentat.
Avem o întreagă echipă medicală foarte bine pregătită, urmăm protocoale medicale stricte.
Chiar dacă întregul proces este minim invaziv, este totuși o procedură medicală. Deci, medicul este cel care face anestezia locală, extragerea firelor de păr, proiectarea și implantarea firelor de păr.
Asistenta medicală calificată, alături de medic, este responsabilă pentru numărarea firelor de păr și încărcarea firelor de păr în instrumentul special, astfel încât medicul să le poată implanta. Prezența medicilor este esențială.
Când și de ce ați acceptat colaborarea cu Avra?
Grupul nostru, Seneca, se extinde global. Colaborăm cu Avra de aproximativ un an și suntem foarte fericiți, deoarece este o clinică care oferă servicii medicale de înaltă calitate și se potrivește standardelor noastre. Mai mult, e mai ușor pentru pacienții români care nu trebuie să mai facă un drum până la Salonic.
Mai multe informații cât și foto înainte și după găsiți pe site-ul Avra Institute.
Foto: Unsplash+ și Getty Images pentru Unsplash+.
Pentru mai multe idei și momente surprinse în fiecare zi, urmărește-mă pe Instagram, @maracoman.