Ceea ce ar însemna că pe primul l-am învățat pe la 3 ani, dar să nu fim atât de cârcotași, da?
La ultima întâlnire cu fetele din #ACinceaPutere am decis că trebuie să abordăm și subiecte mai ușoare – că prea eram foarte serioase-, dar utile.
De aici a venit și ideea acestor tips-uri de beauty care nu fac referiri la un anumit produs, cât la diverse practici învățate în timp și pe pielea noastră. O parte dintre ele le găsiți și pe Tik Tok, pentru că A Cincea Putere are cont și acolo. Poate ne dați și un follow de încurajare 🙂
Veți vedea că n-am scris nimic despre păr, e o cauză pierdută. Singurul truc la capitolul ăsta se numește coafor.
1. Cum șterg urmele de mascara fără să-mi stric machiajul
Rareori mi se întâmplă să nu mă mânjesc cu mascara când îmi rimelez genele. Multă vreme încercam să șterg imediat și, astfel, de cele mai multe ori întindeam pata neagră și mai mult.
Asta până când mi-a zis cineva să aștept să se usuce urma și apoi să șterg ușor, cu un betișor cu vată uscat. Da, uscat – fără demachiant, fără nimic.
După ce se usucă, mascara se șterge imediat de pe piele și nici nu se întinde.
2. Și cum mă dau cu mascara pe gene
Nu e vreo mare filozofie aici, însă acum câțiva ani am descoperit că există un primer pentru gene.
Să ne înțelegem: eu sunt prima care-și dă ochii peste cap când aude de încă un pas în rutina de machiaj sau de skin care. Dar acest primer mi-a ușurat viața. Mă rog, nu chiar viața – machiajul.
Cum îi zice și numele, se folosește înainte de mascara. De obicei e alb sau deschis la culoare (deci nu lasă urme inestetice dacă greșești), îmbracă genele în pasta aceea albă și le aranjează. Pentru mine e important, pentru că nu-mi plac genele lipite cu mascara.
Practic, după ce le aranjez cu acest primer (care le conferă și volum, și alungire), doar le colorez în negru după. Nu știu să explic mai bine de atât, dar, când nu-l folosesc, reușesc să-mi lipesc genele cu mascara, să le încarc și, desigur, să mă mânjesc.
3. Cum transform un ruj lucios într-unul mat
Cu pudră. Am descoperit asta prin facultate, când nu prea erau rujuri mate și când nici nu aveam bani să-mi cumpăr mai multe.
Îmi dădeam cu ruj, apoi puneam pudră pe buze. În funcție de efectul dorit, repetam.
4. Și cum transform un ruj „normal” într-unul rezistent
Exact prin metoda de mai sus :). Cu pudră, rujul devine mat, dar și mai rezistent.
5. Ce-mi pun în obraji având în vedere că nu prea știu să aplic blush-ul
Adică uneori îmi iese, alteori nu. Iar când mă grăbesc și știu că nu am timp să corectez eventualele greșeli, folosesc o pudră iluminatoare aurie. Nu bronzantă, că pot să greșesc și cu ea, ci aurie.
Îmi place mult efectul și nu mi s-a întâmplat până acum să rămână pete de culoare, ca la blush.
Varianta a doua e un blush cremos, dar puțin pigmentat. Ceva semitransparent, care nu „pătează”.
6. Dacă vreau să pară că nu port fond de ten…
… dar tenul meu nu arată chiar perfect, folosesc corector doar acolo unde cred că e nevoie. De exemplu, să ascund un pic de roșeață sau niște pete. Și nu, nu pun pudră deloc.
Rezultatul e fresh, un no makeup makeup :).
7. Că tot a venit vorba de pudră
E produsul pe care-l folosesc foarte rar, de obicei când am o ședință foto sau vreo filmare și vreau să fiu sigură că nu-mi lucește tenul. Să vă zic și de ce: mi se pare că, de la o vârstă, femeile arată mai matur cu pudră decât fără.
Bine, am și noroc că tenul meu nu e nici gras, nici mixt, deci nu am neapărat nevoie de pudră.
8. Creionul contur cu efectul cel mai cool
Este, pentru mine, cel auriu. Nu e intruziv, precum negrul, ci doar adaugă lumină și strălucire.
Folosesc creioane aurii de câțiva ani, sunt must have pentru mine.
9. Când tenul e încărcat
Și când nici măcar fondul de ten nu mai stă cum trebuie, îmi fac un gomaj. Ceva simplu, acasă, cu o cremă exfoliantă pentru față.
Am citit despre asta de zeci de ori – doar am lucrat la reviste pentru femei -, dar n-am crezut până când n-am văzut asta pe pielea mea.
10. Cel mai rezistent lac de unghii
Este cel peste care aplici un top coat bun și cu uscare rapidă.
11. Cum îmi demachiez ochii cu grijă
Cu grijă, pentru că e important să nu freci pielea din zona ochilor: se irită ușor, e cea mai sensibilă și cea mai predispusă la riduri.
De aceea am mereu un demachiant bifazic (din acela tip apă și ulei, care trebuie amestecat înainte), eventual waterproof, chiar dacă eu nu am mascara rezistentă la apă. Genul ăsta de demachiant șterge mascara și fardurile rezistente i-me-diat, fără să insist.
12. Cea mai bună cremă pentru față
Este cea care îți place.
Vorbesc serios.
Indiferent de câte ingrediente prețioase conține și ce promite să facă, dacă nu îți face plăcere să deschizi cutia, s-o miroși, dacă nu-ți place textura ei și cum se întinde pe față, atunci n-o s-o folosești pe cât de des ar trebui.
Am încercat zeci de creme și de demachiante, unele foarte scumpe, pe care nu mi le-aș fi permis. Și chiar am vrut să le folosesc, să văd efectele, să mă bucur de acel răsfăț cu un produs de lux.
Ei bine, dacă nu-mi plăceau textura, parfumul, felul în care se simte pe față, nu mă dădeam prea des cu crema respectivă. Dacă era prea grasă, am pus-o în frigider, s-o păstrez pentru anotimpul rece. Dacă nu era o bază bună de machiaj, o foloseam doar seara – și tot așa.
De aceea, când vine vorba despre skin care cred că nu există produse care se potrivesc oricui și că trebuie să alegem nu doar pe cele performante, ci și pe cele pe care le folosim cu bucurie.
13. Cea mai bună cremă antirid
Este cea cu protecție solară.
Ce bine-ar fi fost dacă aș fi știut asta și acum 20 de ani…
Foto principală: Etienne Girardet / Unsplash
Colegele mele din #ACinceaPutere au și ele niște povești interesante pe aceeași temă.
#ACinceaPutere nu este un site, nu este un blog, este un grup de 5 voci, Cristina Stănciulescu, Ana Bîtu, Diana Cosmin, Mara Coman și Noemi Meilman care se reunesc editorial atunci când au ceva de spus.
***
Multumesc… sfaturi folositoare 🙂
Da, cea cu protectia solara n ar fi fost rau sa o fi stiut acum multi ani.
Spor la munca sa ai 😊
Dacă ai vreun secret de beauty, lasă-l aici 🙂
De acord cu primer-ul de gene: game changer, mai ales daca iei si ceva cu vitamine, etc…
Ce nu am inteles multa vreme e fix ce ai scris si tu: conteaza cum te simti tu, nu daca e scump sau ieftin produsul
(Exemplu scurt: toata lumea recomanda CeraVe – desi e pt ten sensibil- nu l-am putut suporta nici cum)
Nu trebuie sa-ti faci full face of make-up ca sa te simti bine – e destul si doar mascara, sau doar un ruj … totul depinde de stare si nu ar trebui sa aderam la alte reguli decat ale noastre…
Ca sa se intinda mai bine fardul de ochi dau cu concealer si pe pleoapa dupa care dau cu pudra si abia dupa aia cu fard – asa tine mai mult si nu mi se aduna in pliurile pleoapei (mai ales ca port ochelari si vara zici ca e efect de sera sub ei)
Si o ultima chestie: daca economisesti un pic in timpul anului, iarna poti cumpara calendare de advent si poti incerca cantitati mici din produse scumpe la un pret rezonabil… astfel incat poti stii daca merita sa investesti in a full size product
Suntem pe aceeași lungime de undă 🙂
Voi încerca și eu cu pudră pe pleoape când mă întorc acasă. În vacanță am făcut cură de SPF și atât.
Eu nu prea inteleg, folosesti si crema de fata si crema antirid? Si care e ritualul
Eu nu înțeleg întrebarea 🙂
De cateva luni folosesc curatarea fetei cu ulei de jojoba. Suna ciudat, am fost si eu sceptica tare, dar e mi nu nat pentru piele 🙂
Masez fata incet cu ulei peste tot, apoi cu o carpa de bumbac sau bambus (ceva fibre naturale, nimic pretentios) umeda, curat uleiul. Cateodata fac double cleansing, cateodata doar odata.
Si am mai invatat ca atunci cand pun crema de fata, pielea sa fie putin umeda (apa de trandafiri, de menta, de musetel), ca sa ‘lock the moisture in’. Si da, tare imi prieste.