Am stat de vorbă cu pediatrul fetițelor mele și, după discuție, m-am mai liniștit: acum avem un plan.
Foto: Alex Gâlmeanu
Dar să încep cu ce mă neliniștea: cifrele cu numărul bolnavilor de Covid-19, dar și gripa și diversele viroze care vin la pachet în sezonul rece. Și nu aveam nevoie de sfaturi generale, ci voiam să știu părerea medicului care le cunoaște pe fetițele mele și care le știe istoricul.
De-a lungul anilor, în special iarna, Ioana și Maria au avut diverse viroze, au avut și gripă și-am stat cu inima cât un purice așteptând să le scadă temperatura. Și câte nopți n-am tresărit de fiecare dată când tușeau. Mai mult, cum virozele sunt contagioase, de câteva ori m-am îmbolnăvit chiar mai rău decât ele.
Pe scurt, m-aș bucura să avem cât mai rar episoade de genul celor de mai sus, iar asta e valabil și când nu suntem în mijlocul unei pandemii. Acum, cu atât mai mult.
Informații din surse sigure
Cu câteva săptămâni în urmă am participat la o conferință de presă care avea legătură cu cele de mai sus. Am aflat că s-a lansat o platformă care se numește atlasgripal.ro, unde sunt adunate foarte multe informații despre gripă – de la modalități de prevenție, vaccinuri gripale, până la ce este gripa și cum poate evolua.
Foarte important: toate aceste informații provin de la cadre medicale. E un lucru pe care vreau să îl evidențiez pentru că e plin web-ul de grupuri și de oameni care vin cu remedii miraculoase care nu au nici o bază științifică. Deci, repet, informațiile de pe Atlas Gripal vin de la medici. Și sunt structurate în așa fel încât sunt ușor de citit – ba chiar există și varianta audio, poți asculta ce te interesează în drum spre birou, de exemplu. Foarte interesante podcast-urile realizate de medici precum Dr. Mihai Craiu, Dr. Gindrovel Dumitra, Dr. Victoria Aramă, Dr. Sandra Alexiu, Dr. Ilinca Tranulis.
Putem evita încă o epidemie?
Revenind la conferința de presă: am ascultat mai mulți medici cunoscuți – pediatri, dar nu numai, au participat chiar și medici de la Matei Balș – care au vorbit despre gripă, viroze și coronavirus. Despre cum deosebim aceste boli respiratorii între ele și, mai ales, despre prevenție și despre rolul vaccinului gripal atât la copii, cât și la adulți. Despre cât de importantă este evitarea unei epidemii de gripă în mijlocul unei pandemii.
Putem să ne ferim de gripă cu vaccinul gripal în timp ce, deocamdată, nu avem nici un vaccin împotriva coronavirusului. Doar măști, apă, săpun și distanțare socială.
Adevărul e că nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna pentru sistemul nostru medical încă o epidemie. Așa cum nu aș vrea să fiu nici măcar pentru o secundă în pielea unui pacient care se îmbolnăvește, în același timp, de gripă și de Covid-19.
Există două feluri de vaccin gripal
Și trebuie să recunosc că nu știam că sunt două: vaccinul gripal care se administrează injectabil și cel care se administrează intranazal, sub formă de spray. Cel din urmă e destinat copiilor și adolescenților și se administrează foarte ușor: cum ziceam, se administreaza în nas. Pentru adulți e indicată doar varianta injectabilă.
Știu că acum nu se găsește deloc ușor niciun tip de vaccin, însă am înțeles că ambele tipuri de vaccinuri gripale (injectabil și intranazal) vor fi disponibile din nou începând cu mijlocul lui noiembrie.
Cum alegi vaccinul gripal potrivit pentru copii
Vorbești cu pediatrul sau medicul de familie. Și asta aș vrea să subliniez, pentru că medicul care are grijă de copilul tău îți poate da cel mai bun sfat. El îi știe trecutul, știe ce boli a avut, cum a reacționat și îți va recomanda vaccinul potrivit. Nu vecina, nu prietena, nu șoferul de ambulanță, nu o cunoștință care a avut gripă anul trecut și își amintește că „n-a fost cine știe ce”.
Gripa este o infecție severă care poate duce chiar și la deces.
Și? Acum ce faci?
Iei legătura cu medicul copilului tău. Și cu medicul tău de familie. Cere-le sfatul și respectă-le. Asta înseamnă că ești un părinte responsabil, care are grijă de copilul lui și de el însuși. Ca să nu mai zic că te vei simți foarte bine știind că ai luat toate măsurile pentru tine și pentru cei dragi.
O să fie o iarnă complicată, dar trecem noi și peste asta.
Atlas Gripal este un proiect educațional demarat de Societatea Națională de Medicină de Familie.