Sau cum o discuție despre o asigurare de viață mi-a amintit una dintre cele mai importante lecții: să fiu flexibilă cu mine însămi și să fac mai des ceea ce îmi doresc, nu ceea ce trebuie
E o zi obișnuită în care mă trezesc (prea) dimineață, duc fetițele la școală, mă apuc repede de lucru, scriu multe mailuri, dau telefoane, mă grăbesc spre o întâlnire. Ziua decurge cumva conform planului: bifez o parte din lucrurile de pe to do list – însă nu pe toate… – , alerg din nou la școală. Port pantofi sport, deci fetițele mele sunt fericite că ne ținem de mână și alergăm pe trotuar. Ne oprim să facem câteva cumpărături, apoi ajungem acasă. Mai lucrez puțin înainte să pregătesc masa. Ziua e pe sfârșite și pe mine mă bântuie niște întrebări: Câte din lucrurile pe care le-am făcut astăzi au fost așa cum am vrut eu? Și cât de des fac ceea ce trebuie să fac, nu neapărat ce vreau?
Nu e prima dată când mă gândesc la toate astea. Însă, de la o vreme, sunt mult mai atentă la balanța dintre ce trebuie să fac și ce îmi doresc. Mai ales că am făcut destul de multă vreme ce trebuie, ce se cade, ce e frumos și ce-și doresc alții de la mine.
Dacă îmi rămânea o oră liberă înainte să adorm, trebuia să lucrez.
Dacă dormeam și mă suna cineva cunoscut, trebuia să răspund.
Dacă era Crăciunul, trebuia să mă duc acasă, la ai mei.
Dacă mă deranja comportamentul cuiva din familie, trebuia ca eu să fiu cea politicoasă.
Dacă mă înfuriam, trebuia să încerc să mă liniștesc, și nu să țip.
Și-ntr-o zi am țipat. Eram atât de furioasă, că am uitat de toate regulile. Apoi, într-un an, am avut alte planuri de Crăciun. M-am revoltat când cineva s-a purtat nepotrivit cu mine. N-am mai fost politicoasă cu cei despre care credeam că nu merită asta. Și mi-am pus telefonul pe silent înainte să adorm. Nu trebuie să răspund. Doar pot, foarte bine, să sun înapoi, atunci când sunt eu disponibilă.
OK, știu că cele de mai sus pot părea niște nimicuri. Poate că tu faci lucrurile astea în mod natural. Însă, în cazul meu, sunt niște pași mici cu care am încălcat, practic, niște reguli – stabilite, de altfel, tot de mine. A fost nevoie să fac pașii ăștia ca să-mi reamintesc că eu hotărăsc ce trebuie și ce nu. M-am simțit mai liberă și mai fericită atunci când nu m-am mai gândit, ca de obicei, la ce trebuie să fac acum, ci la ce vreau să fac acum. Bineînțeles că există și limite, că nu pot aplica principiul ăsta în orice zi, în orice moment. Însă am reușit să fiu mai flexibilă cu mine însămi, să fiu mai atentă la ce-mi doresc, să fac mai des ce vreau eu și mai puțin ce așteaptă ceilalți de la mine. Și mi-a trebuit destul de mult timp să pun asta în practică. La 20 de ani, nu mă gândeam la astfel de lucruri. Deh, cred că vin cu vârsta :).
Așa cum spuneam la început, mi-am amintit de toate astea după o discuție despre o asigurare de viață care – pentru că de aici a venit declicul – se numește Așa cum vrei tu și care a fost lansată de Metropolitan Life la finalul lunii aprilie. E ca un fel de centură de siguranță pentru prezent, dar și ca o investiție pentru viitor și, foarte important, un produs flexibil: îl poți configura după nevoile tale proprii. Așa cum vrei.
Să vorbim întâi despre protecție și despre sănătate. Asigurarea despre care vă povestesc oferă o mulțime de optiuni de protecție pe care le poți selecta dintr-un meniu foarte clar. Este ca acel moment în care mergi la restaurant și știi exact ce îți dorești, iar dacă nu știi, primești niște recomandări bune din partea personalului specializat, care te ajută să iei o decizie. Acest meniu poate include, în cazul asigurării, tratamentul de specialitate în străinătate (poți primi până la 1 milion de euro pe an) sau o sumă asigurată de până la 800.000 lei atunci când apare o afecțiune gravă. Există opțiuni în care primești sume importante pentru spitalizare, ceea ce înseamnă că vei putea să alegi să te tratezi în orice clinică vrei, fără să ai grija costurilor. Dacă evenimentul pentru care decizi să te asiguri nu are loc, pe parcursul contractului primești chiar înapoi o parte din sumele plătite. Toate aceste lucruri nu fac decât să crească simțitor gradul nostru de confort, iar dacă te gândești la planurile pe termen lung, ai chiar opțiunea de a investi fie pentru studiile universitare ale copilului tău, fie pentru obținerea unui venit suplimentar la vârsta pensionării, pentru a nu deveni o povară pentru cei tineri.
Ca să rezum, e un instrument care te sprijină atât în momentele dificile ale vieții, cât și în cele frumoase. Un produs transparent, cu costuri la vedere, pe care ți-l poți configura în funcție de dorințele tale. Nu pentru că așa trebuie. Ci pentru că așa vrei tu.